Ако се вземат предвид резултатите от едно китайско изследване, хората по-лесно постигат идеалната линия като внимават как се хранят, но не се товарят със смятането на калории.

Може би китайският принцип е идеалният начин за постигането на желаното тегло и затова китайците нямат дума калории в речника си.

В китайската кухня месото се консумира сравнително умерено, така че зеленчуците са основно ястие, а не предястие.

Зеленчуците не съдържат мазнини, а са богати с витамини и фибри и би трябвало да заемат най-малко половината място в чинията. Суровите зеленчуци са по-богати на витамини, но трудно се смилат от организма. Леко задушените зеленчуци са идеални. Витамините са запазени и хранителните съставки се усвоят по-лесно.

Оризът е основното ястие в китайската кухня. Той съдържа много малко мазнини, но е много хранителен и богат на влакна (фибри).

Ако се придържате към диета, която намалява въглехидратите, винаги ще имате усещането, че сте гладни, ще сте нервни и диетата ви ще бъде осъдена на провал.

Консумирайте редовно ориз, но по-добре яжте не бял, а кафяв, черен или червен ориз.

Традиционната китайска кухня включва три основни хранения и няколко закуски дневно.

Необходимо е три пъти на ден да се храните докато не почувствате, че сте сити. Важно е обаче точно в този момент да станете от масата. Това е много по-здравословно, отколкото непрекъснато да сте на ръба на глада. Нервното състояние не помага за отслабването.

Супата е неделима част от китайската кухня и е част от всяко ядене. Естествено, ако искате да отслабнете, най-добре е да се консумира зеленчукова супа.



Чилито в традиционната китайска кухня се приема като лековита подправка. Препоръчва се за по-доброто храносмилане и циркулация на кръвта.

Кромидът почти винаги присъства в китайската кухня и е полезен против простуда.

Зеленият чай помага за изхвърлянето на токсините от организма, подобрява храносмилането и намалява атаките на глада.

Китайците приемат интензивната гимнастика като наказание - според тях тази физическа активност трябва да доставя удоволствие.

Вместо да се вманиачавате в джогинга докато душата ви излезе през носа, по-добре е навсякъде да се движите пеша. Това означава да забравите за използването на асансьор и автобус, а като начало съвсем достатъчно е 1000 крачки на ден.