Отслабваме от днес: 10 топ съвета да влезете светкавично във форма

Всеки иска да бъде строен и красив, но много често хората си мислят, че това е болезнен, отнемащ много време процес, състоящ се от строги диети и изтощителни тренировки. Всъщност поддържането на добра форма не е трудно, основното е да поискаш и да направиш първата крачка.

След епидемиологична ситуация, когато мнозина работеха дистанционно или са взели разумното решение да се самоизолират, е време да се погрижите за себе си. Психолози предлагат няколко прости правила за поддържане на добра физическа форма. Ако ги съблюдавате винаги ще бъдете изпълнени с лекота, ще бъдете позитивни, ще станете по-уверени в себе си и най-важното – здравето ви значително ще се подобри.

Мотивация

Първо трябва да решите защо се нуждаете от добра физическа форма? Какво искате да постигнете с това и наистина ли имате нужда от него? Причините може да са различни, но това ще бъде истинският тласък за действие. „Искам да отслабна“ – това е твърде неясно. Отговорете си честно: искате да станете по-стройни от приятелката си и да повишите самочувствието си? Искате да отслабнете, за да сте по-здрави? Искате ли го само защото е модерно? Може би след като си отговорите на този въпрос искрено и честно, ще решите, че не е за вас, а за другите?

За да се поддържате в добра форма, трябва да промените старите си нагласи с нови. Ако решите да се грижите за себе си без да променяте старите си настройки, ще си останете на същото място. Затова си направете списък с негативните нагласи, които са ви наложили вашите родители, приятели, познати или вие сами сте си ги измислили.

Например: "Имаш особен тен, склонна си към наднормено тегло." Такава настройка няма да ви позволи да постигнете желания резултат, ще изоставите това, което сте започнали, когато не видите резултат в най-кратки срокове. Какво може да се направи? Записваме негативните нагласи, които ще ни попречат да постигнем нашата трансформация, променяме ги в положителни и намираме положителни примери. Именно мотивацията, нагласите и осъзнаването на целта ще ви доведат до успех.
Не забравяйте, че е много важно да бъдете оптимисти за живота си. Може би звучи банално, но човек наистина сам създава живота си. Мечтите се сбъдват, ако вярвате в тях.

План за действие

След като разберете защо искате да влезете във форма е време да съставите „тракер“ на новите навици, които искате да внесете в живота си. Какво е "тракер" и за какво ви е? Тракерът за навици е таблица-календар, в която записвате изпълнените задачи и след това виждате колко редовно се справяте с тях. "Tracker" може да бъде изтеглен на смартфон или нарисуван от вас. По този начин можете да проследявате напредъка си визуално. Когато искате да се освободите и да видите какъв път вече сте преодолели, това ще ви помогне да не се откажете и да продължите да вървите към целта си.

Важно! Не се опитвайте веднага да въведете много навици в живота си. По-добре започнете бавно и добавяйте нови малко по малко. Тялото постепенно ще свикне с новия ритъм на живот, малките успехи ще ви донесат радост, а не издевателства върху себе си.

Пийте вода

Полезно е сутринта да започнете с чаша топла вода с лимон. Не е трудно, приятно е, а също така помага за стартиране на метаболизма и подобряване на храносмилането. Необходимо е да изпиете чаша вода с лимонов сок на празен стомах веднага след събуждане, 15 минути преди хранене. Такава сутрешна напитка ще помогне да се отървете от вътрешните токсини и да нормализирате бъбречната функция.

Редовната консумация на вода с лимонов сок спомага за прочистването на артериите и кръвоносните съдове. Витамин С, съдържащ се в напитката, укрепва защитните сили на организма и повишава устойчивостта към вируси. През деня тялото губи до литър течност през белите дробове с издишания въздух, а до два-три литра излизат с пот и естествени секрети.

Съответно трябва да попълваме тези загуби с чиста вода. Необходимо е да се пие вода на малки глътки, постепенно. Ако обаче досега не сте пили много вода, тогава не бързайте да пиете веднага по 2 и повече литра на ден. Достатъчно е да започнете с 1 литър на ден, а след това тялото ви само ще си поиска вода.

Зареждане с физически упражнения

Започнете деня си със сутрешна тренировка. Нека е проста и забавна, без сложни физически упражнения. Просто разгрейте всички мускулни групи една по една, като започнете от главата, бавно преминавайки към краката. Правете гимнастиката на фона на любимата си музика. Завършете упражнението с разтягане: тялото ви ще се събуди по-бързо и настроението ви веднага ще се подобри. Ако е трудно сами да измислите упражнения, намерете видеоклипове в интернет. Упражненията могат да се правят и от цялото семейство. Това ще донесе още повече настроение и удоволствие.

Храненето

Трябва да разберете, че по пътя към добра физическа форма, променяйки навиците си, но без да променяте диетата си, няма да постигнете желания резултат. Никой не казва, че трябва да спазвате строга диета и да се ограничавате безмилостно в храненето. Такива мерки ще донесат само временен резултат и значително ще навредят на вашето здраве. Освен това има опасност да се отпуснете и да натрупате няколко излишни килограма.

Разбира се, сладките и нишестени храни, както и безалколните, чипсът - ще трябва да бъдат намалени, я още по-добре - изключени от вашата диета. Яжте любимата си храна, но го правете правилно. Намалете порциите и опитайте с пет хранения на ден. Не правете твърде дълги паузи между храненията. Закуската трябва да е най-хранителна, обядът да е среден, а вечерята да е лека. За лека междинна закуска можете да ядете шепа ядки, плодове или кисело мляко, те ще ви помогнат да не чувствате глад.

Опитайте се да ядете здравословни растителни храни, които осигуряват енергия. Следвайки тези прости правила, ще забележите, че след известно време тялото вече няма да иска „нездравословна храна“. И не забравяйте - ние сме това, което ядем.

Наспивайте се

Най-важният и основен фактор за поддържане на добра физическа форма е сънят! Именно по време на сън тялото ни почива и набира сили за следващия ден. На различна възраст човек се нуждае от различен брой часове сън, за да се чувства ведър. Бебетата трябва да спят 14-17 часа на ден, тийнейджърите - 8-10 часа, за възрастните по 7-8 часа са достатъчни за добър нощен сън.

Откажете се от вредните навици

Те не само са причина за влошаване на вашето здраве, но и крадат ценно време, което можете да изразходвате за полезни неща. Само си помислете колко време отделяте за „почивки за пушене“, за ровене в социалните мрежи или гледане на телевизионни предавания. Цялото това време бихте могли да отделите за укрепване на здравето си и поддържане на добра физическа форма.

Време за саморазвитие

За да не се изчерпват ресурсите ни, да не настъпва емоционално прегаряне и да имаме сили за нови постижения, включително постигане на мечтаната физическа форма, трябва да отделим лично време на себе си. 30 минути на ден само за нас си са достатъчни, това се нарича „теория за половиния час“.

Общата идея е, че всеки ден правите по ЕДНО малко действие в продължение на половин час, а след това, като се усъвършенствате, го усложнявате. Така най-накрая можете да прочетете книгата, която сте искали от дълго време, да започнете да учите езици, да рисувате и т.н. Точно сега е време да помислим за себе си, за нашето самоусъвършенстване, за подобряване на благосъстоянието ни – и в буквален, и в преносен смисъл.

Четете още: 7 упражнения, които ще ви направят богиня в леглото