Автор
Ива Петрова

Учени посочиха суперплода, който е ключът към отслабването

Американски изследователи посочиха суперплода, който притежава изключителната способност да топи калориите. Редовната им консумация, комбинирана с физическа активност, води до бързо сваляне на килограмите и изгаряне на телесните мазнини.

Става дума за боровинките, които са известни и с още цял куп ползи за човешкия организъм.

Този път обаче учените са установили, че всекидневното похапване на 25 г лиофилизирани боровинки, което се равнява на около една чаша от плода в естествен вид, стиулира организма да изгаря повече мазнини по време на тренировка.



Освен че ще ви направят по-слаби, боровинките биха могли да помогнат на мускулите ви да запазят по-оскъдните си запаси от гликоген – основният източник на енергия за организма.

Това означава, че на теория плодовете могат да ви помогнат да тренирате по-дълго, а също така и да постигнете по-добри резултати.

Когато спортувате, тялото разгражда мастни киселини за енергия – процес, известен като окисляване на мазнините. Но когато тренировката стане по-интензивна, скоростта на окисление на мазнините намалява и вече не осигурява достатъчно гориво - принуждавайки тялото да се обърне към запасите си от гликоген, който се изгражда от въглехидрати.

С намаляването на нивата на гликоген обаче тялото се уморява повече, което може да ограничи ефективността на тренировката.



Боровинките съдържат високи нива на антиоксиданти, наречени антоцианини, които им придават дълбокия лилав оттенък. Последните проучвания сочат, че това съединение може също да увеличи окисляването на мазнините.

Затова екипът от учени, базиран в Калифорнийския политехнически държавен университет и Факултета по кинезиология и спортен мениджмънт на университета "Гонзаго", се опита да установи дали концентрирана доза боровинки може да стимулира този процес.

В проучването са участвали 11 здрави мъже велосипедисти. Те са карали 40 минути умерено колоездене, по време на което учените са вземали кръвни проби на всеки 10 минути. В продължение на две седмици спортистите консумирали по 25 г лиофилизирани диви боровинки на прах дневно, които съдържали 375 г антоцианини.

След това те направили същия 40-минутен цикъл, по време на който им била взета кръв. Тестовете установили, че степента на окисление на мазнините се е увеличила с 19,7% при 20-минутно упражнение, с 43,2% при 30-минутно и с 31,1% при 40-минутно. А всичко това означава, че доброволците са изгаряли повече мазнини след консумацията на горските плодове.

Според резултатите, публикувани в списание Nutrients, те са изгаряли и по-малко въглехидратно-зависими гликогенови запаси във всеки един момент. Според учените нивата на лактат в кръвта, които са маркер за умора, също са били "значително намалени". Това предполага, че издръжливостта им се е подобрила значително.

Четете още: 5-дневна ябълкова диета стимулира тялото и го прочиства от токсините