Искате да отслабнете? Тогава не правете тези 5 грешки!

Ето го лятото, вече чука на вратата ни. А ние май не сме готови да го посрещнем. Поне не в дрехите, които миналата година сме носили. Защото малко ни стягат. Време е за стягане, диета и още нещо.

Как обаче да го направите така, че да постигнете максимален ефект?

Вместо да четете етикетите, внимавайте за порциите! Да, етикетите са там, за да ви информират, не за красота. Чрез тях можете да проверявате хранителните стойности. Факт, в съставките се крие много захар, често маскирана като фруктоза, глюкоза, декстроза, малтоза и захароза. Но много често производителите не са обективни. Затова по-скопо обърнете внимание на порциите. Хапвайте толкова, отколкото се нуждаете.

Качвайте се на кантара, но не твърде често. Ако го правите всеки ден, няма да се чувствате добре. А това ще пречи на мотивацията ви. Изберете си един ден от седмицата за контролно теглене. Или пък използвайте метър, с който да се мерите около кръста и бедрата, за да проследявате напредъка си - веднъж седмично.



Правете кардио упражнения, но не избягвайте и силовите тренировки. По-добре да тренирате, отколкото изобщо да не го правите. Но ако спазвате стриктно диета и практикувате кардио упражнения, а резултатите в теглото не са толкова добри колкото смятате, че трябва да бъдат, причината може да е липсата на силови тренировки. Те ви помагат да изградите мускули, но също така повишават метаболизма ви.

Напитките също са калорични! Содата, плодовите сокове, бирата и виното са пълни с въглехидрати и калории, които след консумация ви оставят гладни, защото центровете в мозъка, свързани с засищането ви не реагират на течните калории по същия начин, както на калориите от храната. Пийте вода! Ако искате да разнообразите обикновената вода, опитайте да добавите лимонови кори, любимите си плодове или листа от мента, за да ѝ придадете вкус. Неподсладеният зелен чай също е добър вариант за напитка.



Не пропускайте закуската. Това е една от най-честите грешки. В началото може да изглежда логично - мислите, че ако намалите приема на калории по този начин, ще отслабнете по-бързо. Пропускането на хранене обаче не само забавя метаболизма ви, но също така ви прави много по-склонни да преяждате по-късно през деня. По-добре се уверете, че ядете здравословна, богата на хранителни вещества закуска, която ще ви даде енергия и ще ви помогне да не да ядете твърде много по-късно. Перфектната закуска съчетава добри въглехидрати с фибри и протеини - овесените ядки, яйцата и киселото мляко в комбинация с плодове са всички добри опции за здравословна закуска.