Великден е чудесно време да наблегнем на яйцата в диетата си – според специалистите те са идеален продукт за тези, които искат да отслабнат и същевременно да се погрижат за здравето си.

Яйчената диета е известна отдавна, но доскоро специалистите имаха разногласия относно използването на жълтъка. Последните изследвания по темата доказват, че яйцата са максимално полезни за сваляне на килограми, когато се консумира и жълтъка, и белтъка – именно тогава те функционират като източник на полезни витамини, микроелементи и аминикиселини.

Защо се отслабва от яйцата

Яйчената диета е добра за отслабване, тъй като варените яйца осигуряват достатъчно енергия и засищат за дълъг период. Освен това те се преработват напълно от организма, което е изключително важно за процеса на сваляне на килограми.

Как да приготвите правилно яйцата

За да бъде ефикасна диетата, яйцата трябва да се консумират само сварени – така те се усвояват най-добре от организма, като същевременно запазват всичките си полезни вещества. За това не се изискват особени кулинарни умения – просто ги варете около 5 мин, след което веднага ги охладете.

Какви други храни може да се консумират заедно с яйцата


Най-подходящи са зеленчуците, които не съдържат скорбяла – зеленослитни, зеле, домати, краставици, магданоз, копър, босилек, тиквички, зелен фасул, чушки, лук. Яйчената диета препоръчва да консумирате тези зеленчуци сурови, печени или задушени. Внимание заслужават също цитрусите (главно портокали и грейпфрути, в по-малка степен мандарини и лайм). Те са богати на фибри, които спомагат за по-дълго усещане за ситост и ускоряват топенето на мазнините. Ако закусите с 1 портокал и 1–2 варени яйца, ще засилите метаболизма си за целия ден. Според експертите с помощта на яйчената диета може да се свалят 5–8 кг за 14 дни (но разбира се, всичко зависи от конкретния организъм).


Примерно меню за 3 дни

Закуска: 2 яйца, портокал, зелен чай без захар.
Обяд: 2 белтъка, зеленчукова салата със зехтин, ябълка
Вечеря: 200 г печена риба, зеленчук, грейпфрут, 2 парчета ананас
Закуска: 2 яйца, портокал, лимонова вода
Обяд: зелева салата със зехтин, зелен фасул на фурна, 2 белтъка, ябълка
Вечеря: 200 г морски дарове, грейпфрут.
Закуска: 2 яйца, портокал, билков чай без захар
Обяд: салата от свежи зеленчуци със зехтин, 2 белтъка, тиквички на скара.
Вечеря: 200 г пилешки гърди, ябълка.

Източник: mila.bg