Автор
Ива Петрова

Вижте кои храни не трябва да ядете на гладен стомах

След продължително гладуване между храненията стомахът става особено уязвим. В тази статия ще ви разкажем как да не му навредите и какви продукти да избягвате на гладно.

Кисело мляко, кафе, фреш от портокал – сякаш именно с такива неща започват деня си влюбените в романтичните филми и food-блогърите. Те вероятно не знаят, че всичките изброени продукти категорично не бива да се консумират на гладно. Какво още трябва да отбягваме?

Бързи закуски – корнфлейкс, разтворими каши


Въпреки че подобни продукти се рекламират като идеалната храна за закуска, по-добре ще е да ги заместите с по-натурални и полезни варианти. Зърнените закуски и бързоразтворимите каши са източник на въглехидрати и рязко повишават кръвната захар, която много скоро се понижава, предизвиквайки силен глад. Чувството за ситост не трае дълго и само два часа по-късно пак ви се иска да хапнете нещо.

Кафе


Чашата топло кафе сутрин е романтичен, но за жалост - вреден навик. Ако държите да се поглезите с тази напитка в началото на деня, гледайте да сте хапнали преди това. Проблемът е, че кофеинът предизвиква отделяне на стомашни сокове, които при липса на храна в стомаха започват да разяждат лигавиците и ви застрашават с гастрит.

Впрочем, добавеното в кафето мляко може да влоши още повече нещата. Веществата, съдържащи се в кафето, се свързват с белтъчините в млякото и образуват съединения, които впоследствие ще ви образуват камъни в бъбреците.

Подправки


Пикантните подправки и продукти влияят на стомаха по същия начин като кафето – предизвикват отделяне на излишни количества стомашни сокове и водят до развиване на стомашно-чревни заболявания.

Продукти, съдържащи захар


Не си мислете, че шоколадчето или сладката кифла ще ви повдигнат настроението. По-скоро ще ви го развалят – и дори и най-слънчевият пролетен ден ще ви се стори унил. Попадайки на гладно в стомаха, захарта раздразва панкреаса, който веднага започва да произвежда инсулин. Това води до рязко падане на кръвната захар и в резултат изпитваме тъга, умора и раздразнение.

Студени и газирани напитки


Студените и газирани напитки също дразнят лигавицата на стомаха, а при това стесняват и кръвоносните съдове в стомаха и намаляват локалното кръвоснабдяване, което затруднява храносмилането. Затова, ако се събудите сутрин много жадни, пийнете най-обикновена преварена вода със стайна температура.

Кисело мляко и други киселомлечни продукти


Киселото мляко е традиционната закуска на хората, които не обичат да готвят сутрин. За жалост обаче на гладно губите всички ползи от него. Най-важното в киселото мляко са полезните бактерии, които подпомагат храносмилането. Те обаче работят само на пълен стомах, в противен случай стомашният сок ги убива. Изяденото на гладно кисело мляко ще ви даде само калории.

Цитрусови плодове


Популярната във филмите закуска с фреш от портокали, уви, не е добра идея. Причината отново се корени в лигавицата на стомаха. Портокалите, грейпфрутите, мандарините и останалите цитрусови плодове съдържат много киселини, които на гладен стомах предизвикват... ами да, киселини, както и повишен риск от развиване на гастрит, язва и други проблеми.

Круши


Този плод е твърде тежък за несъбудилия се организъм. Крушите съдържат много груби влакнини, които могат да травмират храносмилателните органи и да забавят дейността на стомаха и червата, което на свой ред се отразява зле на храносмилането.

Банани


Бананите съдържат много магнезий и калций, което може да се отрази на сърдечно-съдовата система и да наруши баланса на калций и магнезий в организма, който е много важен за профилактика срещу артериална хипертония и депресивни състояния.

Четете още: Слаби като клечки с 5 напитки за бърз метаболизъм

Още любопитна информация за пътя към плоското коремче, прочетете ТУК.