Автор
Теодор Муховски

Защо японките живеят най-дълго от всички и никога не напълняват?

Най-дълголетната нация, според статистиката, е Япония. Усреднено, продължителността на живот в страната на изгряващото слънце е впечатляващите 82.5 години. Тази статистика продължава да изумява учени и експерти, които се мъчат да открият каква е причината за японското дълголетие.

В диетата на японците присъстват нискокалорични храни, които винаги се поднасят на по-малки порции. По този начин всяка японка консумира 25 процента по-малко калории от останалите жени на Запад.

Затлъстяването в Япония е ограничено само на 3.5 процента, докато при хората от Великобритания процентът е 25.
В Япония сърдечно-съдовите болести и ракът на гърдата и простатата са с много по-малка честота, отколкото в останалата част на света.
Според мнението на японците, начинът на хранене е пряко отговорен за продължителността на живота. Ето какво правят те, за да достигнат до достолепните 100 години:



Пропускат десерта

Вместо да приключат яденето си с някой сладък кекс или торта, японците изпиват чаша зелен чай. Ако все пак им се хапва нещо сладко, те предпочитат да го изконсумират сутринта, но в по-малки количество, заедно с кафенцето.
Японците ядат наполовина по-малко захар, в сравнение с британците. Те знаят, че прекомерната захар повишава риска от диабет, високото кръвно налягане, затлъстяване и сърдечно-съдови проблеми.

Японците не чакат да се заситят напълно

Дълголетниците в Япония никога не преяждат. Те спират да се хранят, дори когато все още не са се заситили напълно. Последните хапки са излишни и те винаги спират навреме.
Учените са на мнение, че 20 минути след края на яденето мозъкът получава знак, че сме вече заситени. Което е доказателство, че много хора се хранят твърде бързо, което не е полезно, защото по този начин ядат повече от необходимото.
Затова японският метод да слагате по-малко количество храна в чинията си е много добър.



Японците се разхождат по няколко пъти на ден

Тайната на дългия живот, според японците, са разходките. За тях е нормално да ходят пеша по 3-4 пъти на ден. Експертите подкрепят това, според тях, ходенето пеша удължава живота с цели 7 години.

Баланс в живота и трениране

Йогата е много популярна в Япония, а напоследък е и в други части на света. Японците знаят как да се разтоварят от стреса, което спомага за цялостното им здравословно състояние.

Консумират добрите бактерии



Японците знаят, че ферментиралите или сушени плодове стимулират растежа на добри бактерии в червата. Добрите бактерии укрепват имунитета с над 80 процента. Организмът има нужда от прием на омега 3 мастни киселини и достатъчно дозирани слънчеви лъчи.

Всичко това води до дълголетие и живот, в който болестите са рядкост.

Четете още: Вълшебната закуска, с която сваляте килограми за седмица