Автор
Теодор Муховски

8 признака, че вашето куче е здраво и щастливо

Щастливото куче е здраво и задоволява всичките си поведенчески нужди: както физически, така и психически. Всеки грижовен собственик на куче иска неговият домашен любимец да бъде щастлив, затова е важно да знаете признаците, които показват това.

Кучето ви е щастливо, когато:

1. Маха с опашка

Махането на опашката е един от най-очевидните признаци на задоволство при кучето. Непринуденото махане означава задоволство, а енергичното - възбуда. В същото време гърбът на кучето е в нормалното си положение.
Домашните любимци с къси или къдрави опашки също показват задоволство по този начин, въпреки че при тях то е по-малко очевидно.
Щастливото куче размахва опашката си с такава ангажираност, че тя раздвижва цялото му тяло.



2. То е с отпуснато тяло

Щастливото куче, дори ако току-що е тичало интензивно, има отпуснати мускули и когато върви, леко се поклаща от една страна на друга. Ушите на щастливия четириног са естествено отпуснати назад, а погледът му е кротък и нефокусиран върху нищо конкретно.

3. Радва се да ви види

Когато едно куче е щастливо, то тича към вас, за да ви поздрави. То показва това, като скача и тича около краката ви, лае и маха енергично с опашка. Кучето показва привързаност към стопанина си - слага глава в скута ви, подпира се, за да го галите. То може също така да направи жест, на който сме го научили, например да подаде лапа.



4. Обича да играе

Кучето, което е доволно от живота, обича да играе и да търси внимание. Когато иска да играе, то го показва по различни начини, например поставя предната част на тялото си на земята и вдига опашката си нагоре или скача на задните си крака с вдигната опашка. По този начин той може да насърчи водача си или друго куче да си играят.

5. Желание за разходка

За разлика от хората, кучетата прекарват по-голямата част от времето си на закрито, така че физическата активност е много по-интересна форма на забавление за тях, отколкото лежането на дивана. Ето защо щастливото куче се радва да види каишка и винаги е нетърпеливо да излезе на разходка и дори напомня на водача си, който случайно е забравил да го направи.



6. Има апетит

Желанието за хранене е добър знак, показващ физическото и психическото здраве на четириногото. Когато се появи липса на апетит у кучето, това може да е сигнал, наред с други неща, за здравословни проблеми или преживян стрес.

7. То е атлетично

Нормалното тегло на кучето е доказателство, че животното е добре хранено и получава необходимото количество упражнения.
Удовлетворяването на всеки каприз на вашия домашен любимец не го прави по-щастлив. Трябва да му определяме фиксирано време за хранене и да измерваме количеството храна, което отговаря на нуждите му.
Въпреки че някои кучета с наднормено тегло изглеждат щастливи, те са изложени на риск от сериозни заболявания като затлъстяване, диабет и ставни проблеми.

8. Спи добре

Щастливото и спокойно куче няма да има проблеми да спи спокойно през нощта след изпълнения със събития ден. След вечерна разходка то с удоволствие ще си легне и няма да събуди от сън своите стопани. Ако четириногото ви куче развие безсъние, това означава, че нещо го тревожи, че е болно или че просто не се е забавлявало през деня.

Какво можете да направите, за да бъде кучето ви щастливо?

Ако се чудите как да отгледате щастливо куче, му осигурете:



Подходящо хранене

Едно от най-важните неща, които трябва да направите, е да осигурите на домашния си любимец правилно балансирана храна. Диетата на кучето ви трябва да се основава на пълноценна готова храна, подбрана според възрастта, активността и размера на вашия домашен любимец.
Хранейки го по този начин, можете да сте сигурни, че ежедневно му набавяте всички хранителни вещества, необходими за неговото физическо и психическо здраве.
В същото време не трябва да забравяме да осигурим на кучето достъп до прясна вода, за да може то да утоли жаждата си по всяко време. Ако искаме животното да бъде здраво и щастливо, не трябва да го храним с храна, предназначена за хора, дори когато то много иска. Остатъците от вечерята, колбасите, сиренето, сладкишите (особено шоколадът) са нездравословни за кучето и дори могат да доведат до отравяне.

Усещане за сигурност

Създаването на чувство за сигурност у кучето ви не е трудно. То се нуждае от място, където да се чувства щастливо, и от гледач, с когото да създаде силна, положителна връзка.
Животното трябва да разполага със спокоен, топъл и сигурен подслон с удобно легло, съобразено с размера му. В идеалния случай това трябва да е вътре в къщата. За да бъде щастливо, кучето се нуждае и от добри взаимоотношения със стопанина си и с другите обитатели на дома - хора и животни. То не бива да се чувства по никакъв начин некомфортно в тяхната компания.



Здраве

Отговорност на собственика е да се грижи за здравето на своя домашен любимец.
За да направите това, трябва редовно да посещавате ветеринарния кабинет - да извършвате задължителните ваксинации и профилактични прегледи.
Преди всичко кучето ви трябва да бъде ваксинирано срещу бяс. Добре е също така да предпазите домашния си любимец от други инфекциозни заболявания и да му осигурите защита срещу външни (кърлежи, бълхи) и вътрешни (чревни, напр. тении) паразити. Трябва да отидете във ветеринарната клиника заедно с кучето си винаги, когато нещо ви притеснява в поведението или външния му вид.



Физическа активност

Редовната физическа активност е от съществено значение, за да бъде кучето ви щастливо. По време на разходките животното трябва да получава не само упражнения, но и възможност да изследва района. Кучетата също така имат естествена нужда от контакт с други представители на своя вид. Затова е препоръчително да организирате съвместни разходки с приятелски настроени кучета.
След дълга разходка, ден, изпълнен с различни преживявания и игри, кучето ще бъде спокойно и отпуснато у дома. Освен това би трябвало да е по-малко пакостливо, тъй като по време на разходката ще облекчи емоциите си.

Интелектуална стимулация

Накрая, но не на последно място, нуждата на кучето е да развива интелект. Научаването на нови трикове или интерактивните играчки, които карат животното да мисли, работят добре в тази роля.
Преди всичко интелектуалните игри за кучета трябва да развиват обонянието им - източник на голямо удовлетворение за животното. Всички видове обонятелни постелки или игри за проследяване ще направят кучето ви пълноценно и наистина щастливо!


Четете още: Трябва ли кучето да спи с нас в леглото? Ето какви са плюсовете и минусите