Автор
Теодор Муховски

Трябва ли кучето да спи с нас в леглото? Ето какви са плюсовете и минусите

Темата за кучето в спалнята, което спи в едно легло със своите стопани, все още е въпрос, който предизвиква много емоции сред дебатиращите. Спането в легло с куче има както предимства, така и недостатъци.

Ако се колебаете дали да пуснете четириногия си приятел в леглото, тук има както плюсове, така и минуси, истини и митове, свързани с този избор.

Най-честият аргумент, който дават противниците на спането с куче, е този, свързан с мръсотията, микробите и бактериите, които кучето внася в леглото.

Независимо дали искаме или не, ние живеем в среда, съставена от микроорганизми, и голяма част от тях не са вредни за здравето ни.
В действителност обаче - кучето, което се прибира от разходка, може да внесе чрез лапите си остатъци от екскременти на други животни, прах, кал или пясък, което е абсолютно нежелателно в спалнята.



Изходът от ситуацията е да се погрижите за хигиената на кучето. След всяка разходка трябва да измивате лапите му с течаща вода, без значение дали кучето спи в леглото ни или не.
Ключът към спокойното и бързо измиване на четириногото е да го свикнем да прави това още от първите мигове в дома ни.
Научаването на това как да докосваме лапите на кучето, как да го вкараме в банята, как да влезе във ваната или под душа, как да свикне със струята вода, ще направи миенето на лапите на кучето след няколко седмици толкова естествено нещо, колкото миенето на ръцете ни, когато се приберем у дома.
Ключът към поддържане на чистотата в спалнята е честото сменяне на чаршафите и редовното подстригване на кучето, за да не става всичко в косми.
Следователно от стопаните зависи дали кучето ще замърси леглото или не.

Нито ние, нито кучето ще се наспим достатъчно

И кучето, и човекът се нуждаят от качествен сън. Всяко същество обаче има различни нужди. Някои хора спят дълбоко, други имат плитък, бодър сън.

Ако през нощта се събуждате от хъркането на кучето си, от звуците, които то издава в съня си, или от факта, че се мърда, трябва да помислите дали спането в едно легло с вашия домашен любимец е добро решение.
Същото важи и за вашето куче - то също трябва да спи удобно и дълбоко през цялата нощ. Освен това кучетата се нуждаят от много повече сън, отколкото ние, хората.
Едно възрастно куче спи около 12-14 часа на денонощие. През деня този сън често е прекъсван от нас самите, от ежедневното функциониране в къщата или от звуците зад прозореца.

Затова и нощната почивка не трябва да се нарушава. Кучето, лишено от сън, може да прояви нежелано поведение в дългосрочен план.
Въпреки това, ако четириногото не иска да се отделя от нас, а ние не искаме да се отделяме от него през нощта, дори и само за да спим в отделни стаи, решение може да бъде кучешко легло, поставено непосредствено до нашето.



Кои са най-големите предимства на спането с куче

Топли тела, спокоен сърдечен ритъм, забавяне на дишането между човека и кучето. Самата мисъл за това кара много хора да изпаднат в блажено състояние на спокойствие.
Всеки човек и куче трябва да се разглеждат като индивидуален случай, но доста собственици, както и много кучета, просто се чувстват в безопасност, когато спят заедно.
Прегръдката с куче, при условие че кучето се радва на подобна близост със своя стопанин, понижава сърдечния ритъм и кръвното налягане, дишането ни се изравнява, което е идеалното състояние за заспиване.

Следователно в много случаи спането с куче е нещо добро! То има успокояващ ефект.
Кучетата също обичат да спят в нашите топли легла, близо до тези, които най-много обичат, и в това няма нищо необичайно.

Кои са грешките, които допускаме най-често, когато спим в едно легло с куче

Когато си вземем мъничко, сладко кученце, което пищи за майката, от която е взето, често стопаните го вземат в леглото на мига, за да не се чувства самотно.
Проблемът обаче възниква, когато кучето порасне, заеме повече място, често се лигави и започне да слюноотделя върху постелята. Затова трябва да сме последователни в решенията си още от самото начало.
Кучето не разбира защо до определен момент му е било позволено да спи в леглото, а след това изведнъж е изгонено от там и му се прави забележка, когато отново скача върху него.

За да бъдем в безопасност и за да можем да променим нагласата, че вече не искаме да спим с кучето, е добре от самото начало да награждаваме кучето за това, че спи в леглото си, и да го научим на командата "на място", след която кучето трябва да отиде в леглото си, освобождавайки нашето легло или диван.
Кучето няма да усвои тези правила за един ден, затова научаването трябва да става поетапно, последователно и от момента, в който кучето пристигне в дома ни.



Как да насърчим кучето да спи в леглото си?

Какво да направим, ако кучето ви не иска да спи върху леглото си? Тази тема е сложна и преди всичко трябва да се консултирате с поведенчески специалист, тъй като всеки случай е индивидуален.
От самото начало обаче трябва да помним, че постелката на кучето трябва да служи като безопасно място за почивката му. Трябва да се уверим, че то е топло и удобно за и че стои на тихо място в къщата, където никой и нищо няма да пречи на почивката му.
Също така не трябва да използваме леглото за кучета като наказание. Понякога е възможно да се срещне сред собствениците наказанието да изпращат кучето обратно в леглото му, когато то направи нещо нежелано.
Тогава кучето няма да асоциира това място положително и е малко вероятно да иска да спи в него.
Когато го обучавате, похвалете кучето за това, че отива в леглото си, и не му пречете да почива там по-късно. По този начин то ще си ляга в него с удоволствие.



Четете още: Ето я Флоси, най-старата котка в света