Автор
Теодор Муховски

Ако котката ви прави това, тя ви предава важно съобщение

Има случаи, в които котката ближе по лицето, ръцете и косата. Говори се, че по този начин тя се опитва да ви покаже своята любов и преданост. Въпреки това може да има много повече причини за това поведение и те може да ви изненадат.

Поведението на котките очарова хората от векове - тези независими животни, които са едни от най-верните ни спътници, имат своите тайни. За щастие има начини да разчетете техните съобщения и да знаете отговорите на все повече въпроси. Също така защо котката облизва собственика си.



Защо котката ви облизва?

Когато котката ближе своя собственик, тя се опитва да му засвидетелства своето доверие, любов и да потвърди присъствието си в стадото. Когато възрастните котки се облизват една друга те го правят в знак на съчувствие и взаимно доверие.
Облизвайки се, котките също маркират своята територия. Тъй като четириногото вече е показало на собственика си любов и преданост, сега иска да го отбележи по някакъв начин и да го предаде на другите котки: „Този човек е мой и принадлежи към моето стадо“.

Когато вашата котка ви оближе, тя оставя малки частици миризма по тялото ви. По този начин показва на другите котки, но също така и на кучетата, че този човек вече е неин.



Интересното е, че котките усещат конкуренцията много бързо. Всичко, което трябва да направите, е да посетите къща с други животни и вашата котка ще го усети веднага и вероятно ще започне да ви ближе още по-настойчиво. След това ще премахне молекулите на чуждата миризма и ще ви маркира отново.
Защо котката ближе и след това хапе?

Вече знаем, че котката облизва стопанина си, за да:

- покаже любов и преданост;
- маркира своята територия.

Понякога, по време на тази процедура, тя започва да го гризе, а невинната игра може да изглежда доста агресивна. Всъщност обаче подобно поведение няма много общо с агресията - котенцата се научават да редуват близане и хапане от майка си. Когато котките са малки, мама почиства козината им по този начин – редувайки се да я ближе и гризе. Следователно възрастната котка прехвърля това научено поведение върху собственика си.

Понякога обаче подобно хапане може да е предупреждение – когато на котката ѝ омръзне от игра и нежност, тя може да се окаже недоволна. Малкото ѝ захапване може да бъде предупреждение за собственика да спре да я закача. Явно тогава тя има нужда от спокойствие.
Защо котката се облизва, когато я галите?
Ако котката ближе ръцете ви, докато я галите, това вероятно означава, че ѝ е много приятно. Четирикракото животинче се радва на вашата компания и иска да ви я покаже по най-естествения за нея начин.



Защо котката ближе косата или лицето?

Понякога котката облизва собственика си и по лицето. По този начин тя може допълнително да оближе пот или крем от него. Котките харесват вкуса на потта, някои от тях също са привлечени от вкуса и аромата на кремове, лосиони или друга приятно миришеща козметика. Така че е възможно облизването на лицето ви да им доставя голямо удоволствие.

Някои котки ближат косата на стопаните си. По този начин те също се опитват да им засвидетелстват обич и да маркират територията им, но освен това могат просто да се насладят на вкуса на шампоан и други продукти за коса. Повечето котки също харесват вкуса на себума, а някои просто са очаровани от структурата на косъма.

Ако котката ближе жадно косата ви, а вие използвате лак за нокти, пяна и други силни стилизиращи продукти, не позволявайте на котката ви да прави това - силните химикали могат да ѝ навредят.

Четете още: 11 признака, че кучето ви ви обича