Автор
Теодор Муховски

Кучето рита чаршафите или драска пода - дали трябва да се притесняваме?

Много собственици на домашни любимци се чудят защо кучето драска или "копае" пода. Някои четириноги правят това почти всеки път, преди да заспят. Това е естествено поведение, което е останало при животните от старите времена, когато са живели сред природата. Понякога обаче то може да е сигнал за тревога.

Ако сте наблюдавали как кучето заспива, може да забележите някакво странно негово поведение. Четириногите често тъпчат мястото, където ще легнат, ходят в кръг, а понякога дори го третират с нокти. Въпреки че правенето на няколко кръга не е проблем, някои собственици се притесняват защо кучето драска пода или мебелите, преди да заспи.

Защо кучето рови в бърлогата?

Кучетата имат много първични рефлекси от времето, когато не са обитавали домове. Месенето на леговището е било едно от тях. Преди удобните дивани те са спели предимно на земята, защото е трябвало да проверят дали мястото, където планират да нощуват, е достатъчно удобно. Ходенето в кръг помогнало на кучетата да „почувстват“ мекотата на терена. Утъпкването е можело допълнително да подреди тревата, за да увеличи комфорта им.

Енергичното копаене на земята също било напълно естествено поведение. Това е трябвало да прогони мишките и насекомите от мястото, на което животното е избрало да нощува.



Защо кучето драска пода?

По-голямата неприятност не е месенето или ровенето, а драскането по пода. И тук си имаме работа с рефлекс, записан в гените. Понякога кучетата искат да копаят дупки в земята, за да се предпазят от температурните колебания. Те го правят предимно, когато времето е горещо, защото голата земя им дава малко повече хлад.

За съжаление, първичните рефлекси са по-силни от новите им навици. Ето защо някои кучета драскат мебели, постелки и дори напълно твърди и гладки повърхности от типа на пода. Въпреки че това може да е неудобно, при условие че се случва от време на време, не трябва да е причина за безпокойство. Това е просто зовът на природата, който е заложен в генетичния код на нашия домашен любимец.

Кога надраскването на бърлогата е проблем?

Не е нужно да се притеснявате защо кучето "рита" в килима, стига да не го прави твърде често. Ако вашето куче непрекъснато иска да пренареди леговището си, тъпче или драска мястото, на което спи, може просто да му е неудобно.

Не забравяйте, че леглото трябва да е адаптирано към размера и нуждите на вашия домашен любимец. Може да се окаже, че леглото е твърде малко или твърде твърдо, но и твърде голямо или твърде меко.



Какво поведение на кучето може да е обезпокоително?

Всяка промяна в навиците на кучето или появата на ново обичайно поведение трябва да привлече вниманието ни. Вярно е, че това не винаги е признак за проблем, но понякога може да е сигнал, че нещо лошо се случва със здравето на животното. Понякога това са очевидни симптоми, като загуба на апетит, повишена жажда, намалена активност или спиране на играта, което може да показва неврологични проблеми, стрес или страх.

В други случаи това може да са по-малко разбираеми неща, като например притискане на главата към твърди предмети в резултат на силна болка около черепа или дори мозъчен тумор, пързаляне по пода заради сърбеж, причинен от паразити или възпаление, или силно одраскване или ухапване при дерматологични проблеми.

Ако видите подобни симптоми, заведете животното на ветеринар.



Четете още: Ако намерите таралеж, не го хранете с мляко и ябълки