Автор
Теодор Муховски

Опитен ветеринар: 5-те най-добри и най-лоши породи кучета

Изборът на кучешка порода, която най-добре отговаря на нашите нужди и начин на живот, понякога може да бъде доста труден. За съжаление, много хора се ръководят не от разума, а от модата, което може да има катастрофални последици.

Известен ветеринарен лекар реши да разкаже кои породи кучета си струва да изберете и кои може да не са подходящи за вас.

Д-р Бен Симпсън-Вернън, известен още като "ветеринарния лекар Бен", вече е събрал почти 130 000 последователи в TikTok.

@ben.the.vet #stitch with @Memphis blade what to do if your dog is scared of fireworks #learnontiktok #veterinary #benthevet #fireworks original sound - Ben The Vet

В своите видеоклипове специалистът представя различни интересни факти за домашните любимци. Той също така ни казва кои породи кучета си струва да изберем и кои е по-добре да избягваме.

5 породи кучета, които си струва да отглеждаме

Ветеринарният лекар подчертава, че породите, които смята за най-добри, са негово лично мнение.
"Не твърдя, че това са най-здравите породи, тъй като всяка от тях е предразположена към специфични заболявания", казва той.

Хрътка



Според Симпсън-Вернън си струва да се помисли за осиновяване на хрътка. Експертът обяснява, че това е много общителна порода, която се радва на контакта с хората. Освен това много кучета се нуждаят от нов дом, когато състезателната им кариера приключи.
Все пак не бива да забравяте, че хрътките се нуждаят от тичане, така че това е по-скоро куче, подходящо за активни хора. Породата е предразположена към проблеми със зъбите, което също трябва да се вземе под внимание.

Бордър териер



Експертът смята, че за хората, които търсят малко куче, бордър териерът би бил идеален избор. Тези кучета проявяват особено много обич и силна привързаност към хората.
Бордър териерите обикновено се характеризират с добро здраве, така че няма нужда да се притеснявате, че кучето ще ви докара големи разходи за ветеринар. Въпреки това си струва да се проследи родословието им", посочва лекарят.

Унгарска визла



Визлата е порода, която все още е сравнително непопулярна, но през последните години събира все повече привърженици около себе си. Визлите, с които се е срещал ветеринарят, са показали "прекрасен темперамент".

Породата обича дългите разходки на открито, затова трябва да имате нужното време и търпение за тях.

Лабрадор



Вероятно тук няма изненада - лабрадорският ретривър е куче, което просто е създадено за живот с човека и цялото му семейство. Кучетата от тази порода са лоялни, игриви и проявяват много любов към своите стопани. Освен това те са нежни и спокойни.
Проблемът при лабрадорите обаче може да бъде тяхното тегло. Те обичат да ядат и да искат още храна, така че имат склонност към напълняване. Затова потенциалният им собственик трябва да се увери, че диетата на кучето се спазва стриктно. Освен това лабрадорите могат да имат проблеми с очите и ставите.

Монгрел



Очевидно е, че монгрел е куче от смесен произход, но за изненада на много хора ветеринарният лекар искрено препоръчва осиновяването на подобни "хибриди". Може би се досещате защо.
Получавате куче с разнообразен генетичен код, което не е предразположено към условията на кръвосмешение, характерни за чистокръвните кучета. Това прави монгрелите като цяло по-здрави, по-издръжливи и по-дълголетни.
Единственият недостатък е, че при кучетата от смесени породи не можем да предвидим напълно техния темперамент или точният им размер, както е при чистокръвните кучета.

5-те кучешки породи, които по-добре да не отглеждате

Чау-чау



Произхождаща от Китай, тази порода се характеризира с пухкава козина и миловиден външен вид, но според ветеринарния лекар те имат не особено приятен темперамент, който може да се окаже проблемен в дългосрочен план.
Експертът преценява, че чау-чау се характеризира с отчужденост, а понякога дори с агресия. Това е и порода, която често има проблеми с очите.

Кавалер Кинг Чарлс шпаньол



Въпреки че кавалер кинг чарлз шпаньолът е порода с аристократично родословие, за съжаление тя не се препоръчва от ветеринарите. Те са много дружелюбни и щастливи кучета, но за съжаление са склонни към много заболявания.
Сърдечните проблеми са особено често срещани при тях. Това понякога прави последните дни на кучетата много трудни за тях и за стопаните им.

Дакел



Друга симпатична порода, която ветеринарният лекар не препоръчва, е дакелът. Въпреки, че дакелите са много смели и обичат контактите с хора, това е порода, която е обречена на всякакви болести. До 25 процента от тези кучета имат проблеми с гърба. Те се изразяват в болка или дори парализа, което води до необходимост от операция на гръбначния стълб.

Шар Пей



Шар пей е друга китайска порода, която не е от най-често срещаните, но все пак си има своите привърженици. Проблемът при тези кучета е здравословното им състояние.
Съществува дори отделно заболяване, свързано с тази порода, наречено "треска Шар Пей". Характерните бръчки по кожата на кучетата също са проблемни. Понякога се случва козината на животните да дразни очите им, тъй като е прекалено дебела.

Булдози и мопове



Френски булдог, английски булдог и мопс са породи, които са критикувани от ветеринарните лекари в продължение на години. Дори се стигна дотам, че поради честите здравословни проблеми група лекари поискаха цялата порода мопс да бъде извадена от официалните регистри.
Кучетата от породата мопс и булдог, имат характерна сплескана муцуна, която гарантира проблеми с дишането. Четириногите страдат и от очни заболявания, гръбначни изкривявания и кожни проблеми. Половината от всички раждания трябва да се извършват с цезарово сечение.

След прочетеното можете по-лесно да се ориентирате какво куче е най-подходящо за вас.