Радина Василева

Здравето зависи от много фактори – грижа към себе си, малко късмет и правилните специалисти, които да бъдат до нас, когато имаме нужда. Аз съм Радина Василева и като дългогодишен журналист в здравната сфера, моята мисия е да ви срещам именно с тях, както и да отговаряме на вашите въпроси в рамките на предаването „Код здраве“. Пишете ни на kodzdrave@woman.bg!

Код здраве: С дете на море за първи път

05 юни 2021 | 09:04
19001
0
0

Лятото дойде и е време да се замислим за първо море за годината. Нещата далеч не се изчерпват до набелязване на локация и запазване на хотел обаче за тези от вас, които са нови родители. Има редица допълнителен багаж, медикаменти и приспособления, които са задължителна част от нещата, които съпътстват всяко малко дете, което за първи път ще се запознае с морето. В днешния епизод на „Код здраве” ценни съвети и трикове по темата споделя дерматологът от Александровска болница д-р Петьо Брезоев.

„Рисковете нещо да се обърка, когато си с малко дете извън комфорта на дома си, не са един и два. Чревните вируси са почти задължително явление, като на второ място е слънчевото изгаряне. Това не трябва да се допуска, тъй като дермалният матрикс може да се увреди сериозно само от едно-единствено изгаряне”, категоричен е специалистът с близо 25 години практика.

Д-р Брезоев съветва бебето да е на плажа от рано сутрин до 10-10:30 ч най-късно, както и след 18 ч., когато слънцето не е така агресивно, но още топли. Друг важен трик, за да не прегрее детето, са течностите, както и слънцезащитните кремове, като има и такива, които са водоустойчиви. „Процедурата трябва да се извършва веднага, щом детето излезе от водата. Идеалният вариант е то да е облечено с ликра с дълъг ръкав и задължително намазано под нея, както и по видимите части, с фактор. Също много важно е детето да е със шапка. Ако не я иска – най-добре е да направите така, че да ви подражава и просто носете шапка и вие”, споделя къде на шега, къде не толкова д-р Брезоев.

Ако пък детето е изгоряло му се дава задължително през устата нестероидно противовъзпалително, увеличаваме течностите по две и мажем с подходящи емулиенти. Мазилата за след слънце няма да направят кой знае какво, по-важното тук е нестероидното противовъзпалително. Ако нямаме подобно мазило в себе си - докато стигнем до аптека може да постовяме кърпи, навлажнени със студена вода.

Ако изгарянето е твърде тежко и има мехури по кожата, тези трикове не вършат работа, а се преминава към специални медикаменти, изписани от лекар, които са на базата на кортикостероиди.

„Често летните вируси се появяват докато сме на морето, но е важно преди да дадем лекарство на детето си, да прочетем дали то може да предизвика повишена фоточувствителност”, категоричен е дерматологът от УМБАЛ „Александровска”.

Още ценни трикове и съвети, както и разликата в различните слънцезащитни лосиони и ролята на фактора им – вижте във видеото!


Кой е днешният ни гост накратко:

Д-р Петьо Брезоев е специалист дерматолог в София с над 22 години опит. Извършва прегледи, консултации и диагностика на пациенти с кожни и венерологични заболявания от различно естество в УМБАЛ „Александровска. Завършва Медицински университет София и има придобита специалност Дерматология и венерология. Член е на Български лекарски съюз.

Коментари

Добави Коментар