Автор
Радина Василева

Код здраве: Травми при първи тренировки

Днешният епизод на предаването „Код здраве“ посвещаваме на спорта в два аспекта – както полезен за тялото и ума, така и опасен, ако нямаме необходимата подготовка. С наближаването на пролетта все повече хора правят своите първи крачки в света на спортуването, за да са в добра форма за лятото. Все по-модерно става бягането, за което мнозина казват, че е част от ДНК-то на човека. Какви рискове от травми крие то, обаче, ако не знаем неговите основни, прости правила и кои са те – водещата Радина Василева разговаря с кинезитерапевта, влюбен в спорта още от дете Петър Петров.
Петър Петров завършва Кинезитерапия през 2009 г. и веднага започва работа в МБАЛ „Света София“, където ще го откриете и днес. Почти всяка година посещава различни допълнителни курсове като Боуен терапия, Мануално фасциално релаксиране, Сайонджи, Мълиган, Акупунктура. От малък се занимава със спорт, като последните години основното му хоби е бягането, главно в планината. Участвал е на състезания над 100 мили, както и на обикновени градски маратони. Тази година ще се включи в триатлон, като главната му цел е до 2-3 години да завърши триатлона "Айрън мен" - едно от най-тежките спортни състезания в света.

- Петър, освен, че ти самият си спортна натура, се посвещаваш и на тази част от медицината, която именно лекува чрез движение. Обясни ни какво представлява кинезитерапията и каква е разликата между нея и рехабилитацията? Защо двете често вървят ръка за ръка?
- В основата си терминът „кинезитерапия“ означава лечение чрез движение. Рехабилитацията, физиотерапията и кинезитерапията са сходни по значение и в много страни по света са обединени в една специалност – физиотерапията. Тя може да се прилага при почти всички заболявания - както да ни предпази от операция, така и да ни възстанови след такава.



- Какво е най-важното, което трябва да знаем, преди да дойдем при теб и да започнем с процедурите?
- От основно значене е преди да дойде при физиотерапевт, пациентът да посети лекар специалист. Той ще му постави основна диагноза, ще установи дали става дума за възпаление, или за прекъснати структури – мекотъканни или костни и след това ще бъде изпратен при нас.

- В последните години може би най-модерният спорт стана бягането. Постоянно се организират маратони и състезания за любители. Какви рискове крият те за един човек, който стандартно не спортува или тича по километър-два от време на време?
- Бягането е най-масовият спорт в света в момента. Увлечени от тази мода, хората започват да се натоварват неподготвени и искат да постигат времена, за които още не са готови. Тук идва ролята на физиотерапевтите и треньорите, които да ги насочат към по-балансирано натоварване, да се овладеят елементите и спецификите на бягането.. При мен идват хора с проблеми, като най-честите са тендовагинити, хондропатии, руптури, които в 60 на сто се получават в следствие на небалансирано тяло. И така, ако не се вземат мерки, може да се промени цялата биомеханика на тялото, което да доведе до по-сериозни проблеми в бъдеще.



- Каква подготовка трябва да имаме, за да избегнем травмите, които изброи?
- Подготовката започва още след раждането с осъзнатостта на родителите да приучат децата си на двигателни навици. След това идва ролята на образователната система. И не министърът на образованието да твърди, че два часа спорт на седмица са достатъчни за учениците… Всеки ден на детето трябва да започва с физическа култура. И така, когато то стане на 16 години вече ще има обща двигателна култура. Дори и да не е станало елитен спортист, а е започнало някаква обикновена офис работа, вече ще има желанието да бъде активно и да спортува.
Когато я няма тази двигателна култура се изисква доста повече време, докато достигнем до бягане на разстояния от по 5 км – поне 2-3 месеца.

- До какво може да доведе една неизлекувана травма, ако не ѝ обърнем внимание навреме?
- Често пъти се получава хронична травма, цялостна промяна на биомеханиката на организма, което изисква по-дълго възстановяване. Ако проблемът се установи и се лекува още в началото, може всичко да се реши много бързо, а ако не – може да отнеме 5-6 месеца и повече.
Ако пациентът е чакал месец-два с даден проблем, той може да промени структурата на тялото и да се появят компенсаторни движения, увличат се повече части, които страдат, нанасят се щети, които отнемат доста повече време за лечение.



- Сподели, че искаш да участваш в Айрън мен – триатлон, съчетаващ плуване, колоездене и бягане, без почивки помежду им. Как се подготвяш за него? Освен добра физическа подготовка, подобен тип състезания изискват и голяма борба със собствената ни психика…
- Трудно ми е най-вече заради липсата на време. Но това са години наред тренировки. Компенсирам тази липса с повече кратки, но интензивни тренировки. За подобно състезание трябва да имаш добра база, натрупана подготовка, но голяма част е и игра на ума – да пребориш болката, умората и да преодолееш даденото препятствие.

Гардероб водеща:



Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в
iTunes
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS