Автор
Теодор Муховски

Ако имате това масло вкъщи, няма нужда да ходите на фризьор

Това масло е евтино, лесно достъпно и има множество приложения. Става дума за рициновото масло, което се използва от жените, откакто свят светува. Всяка "влюбена в косата си" го има в банята си.

Можете да го намерите почти във всяка аптека. Рициновото масло е натурален продукт, благодарение на който можете да се погрижите за косата си на ниска цена, без да излизате от дома си, и да постигнете страхотни резултати, без да посещавате фризьорски салон.



Кога и как да го използваме?

Рициновото масло има широк спектър от приложения. То се използва в народната медицина от векове. Някога с него се е лекувал запек, защото то дразни лигавицата на червата, което засилва чревната перисталтика и по този начин я отпуска. Поради тази причина може да се използва при остър или хроничен запек, хранително отравяне и лошо храносмилане. Понякога рициновото масло се използва и за ускоряване на раждането на бременни жени.

Освен това то:

- успокоява раздразненията;
- ускорява заздравяването на рани;
- премахва болките в гърба и ставите.



Но най-известно е като козметика за коса - предназначена за жени, които мечтаят да получат гладка, здрава повърхност на косъма. Освен това носи резултати за хора, които искат да ускорят растежа на кичурите, а както знаете, този процес може да бъде дълъг и досаден.

Рициновото масло подпомага растежа на косата и в същото време я прави по-силна и по-устойчива на увреждане, смятат специалистите. Може да се използва и върху мигли и вежди, в случай че са били неумело оскубани в миналото. Редовното втриване в тази област с рициново масло ще направи косата по-дебела и цветът ѝ ще стане по-интензивен. Поради естествения си произход то е предназначено за всички, включително и за хора с чувствителна кожа.

Рициново масло - уверете се преди да купите

Когато купувате рициново масло, внимавайте за номенклатурата и четете етикетите. Името "масло" означава, че даден продукт може да съдържа смес от различни вещества, не всички от които може да са от естествен произход. Това означава, че такъв продукт няма да прояви желаните свойства.

Оригиналното, студено пресовано рициново масло трябва да се продава в бутилка от тъмно стъкло. При такова съхранение то запазва ценните си свойства благодарение на омега-9 и 6-мастни киселини и активната съставка - рицинолова киселина. Благодарение на него можем да постигнем ефекти под формата на по-бърз растеж на косата и подсилени луковици. Това вещество стимулира микроциркулацията и предотвратява пърхота и други инфекции на скалпа.

Как се използва рициновото масло

Самото рициново масло има доста гъста консистенция, така че е най-добре да го разредите с друг продукт за коса преди нанасяне. Може просто да е шампоан или друго, по-воднисто масло, като кокосово масло. След нанасяне увийте главата с фолио, допълнително с кърпа и оставете продукта за известно време. Можете да използвате това лечение в продължение на няколко часа, но за по-взискателна коса си струва да оставите компреса за една нощ.

Домашна маска на основата на рициново масло

Как може да се използва рициново масло върху косата? Чудесен вариант ще бъде приготвянето на домашна маска на базата на рициново масло. Ето как да си я направите сами:



Смесете три супени лъжици рициново масло и една чаена лъжичка масло от арган или жожоба. С получената смес трябва да масажирате скалпа за няколко минути. Любителите на традиционните бабини методи могат също да комбинират рициново масло с жълтък и лимонов сок. Препоръчително е да оставите сместа върху косата поне половин час.

За какво да внимавате, когато използвате рициново масло?

Ако се използва неумело, рициновото масло може да изсуши скалпа, така че не забравяйте да не го използвате твърде често. Косата, която е претоварена, също може да стане по-податлива на падане.

Лечението с рициново масло се препоръчва не повече от веднъж седмично. Ако сте блондинка и искате да поддържате светъл нюанс на косата си, откажете се от този продукт. Рициновото масло потъмнява естествения нюанс на нишките. Трябва също да се помни, че ефектите от използването на тази "козметика" понякога са доста дълги, дори няколко месеца.

Четете още: Тази уникална маска с моркови ще изчисти лицето ви от всички пигментни петна