Автор
Woman.bg

Без повече пърхот! Ето няколко домашни трика

Време е за рубрика ни, посветена на грижата за косата, която кръстихме "Домашни тайни за красотата на косата". Защото вярваме, че най-добрите съвети са тези, които само опитът и времето извеждат на преден план. За целта се свързахме с една млада, много талантлива и упорита дама, която преди година отвори собствен Салон за коса и маникюр ONE, като преди това 18 години се учи от едни от най-добрите в бранша. Съветите ѝ са подходящи както за дамите, така и за мъжете, защото освен за прически, с Цони ще говорим и за цялостна грижа за косата. След като миналия петък тя ни показа последните страхотни модни тенденции за сезона, то днес ще ни сподели как да имаме здрава коса без пърхот!



Освен че ни злепоставя пред околните и ни кара да се чувстваме дискомфортно, дори когато сме си сами вкъщи, допълнителният „бонус“ на това да имаме пърхот, е че се лекува трудно. Уж сме се избавили от него и току-виж ненадейно пак се е появил, обикновено в най-неподходящия момент. Същевременно измиващите продукти против пърхот на пазара за масовия потребител са оскъдни, а медицинските им аналози – скъпи и труднооткриваеми.

Причините за появата на специфичното лющене на скалпа са няколко - много чувствителна кожа или скалп, дерматит, гъбична инфекция, непоносимост към някоя от съставките на шампоана, пубертет и много други.

Важно е да се знае, че пърхотът се дели на два вида - сух, когато скалпът е пресушен от често миене или дефицит на вода в организма и мазен - когато скалпът образува свръх количество себум. При борбата с това състояние е препоръчително скалпът да се почиства механично периодично и да се лекува.

Ако проблемът ви не е медицински, тествайте тези съвети, все някой от тях ще е вашият приятел за борба с пърхота:

1. Мазният пърхот има нужда от ограничаване производството на себум, а това става като добавите няколко капки лимоново масло или масло от чаено дърво към шампоана си, който да е лек и за честа употреба. Не мийте косата си прекалено често, така може да задълбочите проблема. Ако вашият пърхот е сух - направете смес от кисело мляко и супена лъжица зехтин. Нанесете на скалпа и останете така 20 мин. Маслото и киселото мляко ще хидратират и балансират сухия скалп.

2. Билковата отвара е добра не само за вътрешен прием, а и за външно ползване. Сложете половин литър вода да кипне, прибавете голяма шепа листа от розмарин или мащерка, след което оставете да изстине. Изсипете върху главата си, нежно масажирайте скалпа и оставете да действа 30 мин. Кожата на главата ви ще бъде по-здрава и ще го усетите веднага.

3. Обливайте косата си с ябълков оцет, ако е много силен го разредете с вода.Той балансира кисиленоста на скалпа, има и измиващ ефект. Оставете половин час и отмийте с шампоан и не се тревожете за аромата, той ще се премахне напълно.

4. Направете си пилинг на скалпа със сода за хляб. Прибавете малко количество към шампоана и масажирайте.

Четете още: Без бели коси? Ето какво да ядем!