Автор
Теодор Муховски

Честото подстригване не кара косата ви да расте по-бързо: 9 истини, които фризьорът няма да ви каже

Всички знаем, че трябва да се доверяваме на професионалистите, когато сме във фризьорския салон. Само че не винаги си тръгваме доволни.

Козметичната индустрия е препълнена с различни услуги и ние искаме да опитаме всичко, особено на стола във фризьорския салон. Смяната на косата и цвета ѝ е най-лесният начин да усетим промяната. Но положителната нагласа ще се запази само ако знаем няколко тайни на фризьорите. Ето кои са те:



Ножиците за филиране на коса не са подходящи за всеки

Много често фризьорите питат дали да филират косата ви. Факт е, че не всеки тип коса е подходящ за този вид подстригване. Например следните видове коса не могат да бъдат подстригани с такъв тип ножици:
- рядка;
- фина;
- много къдрава коса.
Това може да има неприятни последици: косата може да стане рошава и накъсана. Някои специалисти смятат, че филирането е за мързеливи или неопитни майстори, които го правят без нужда и по този начин прикриват грешките си. Всяка конфигурация на прическата може да бъде направена с прави ножици.

Кератиновото изправяне не лекува косата

Съществуват много противоположни мнения относно кератиновото изправяне на косата, но трябва да се знае, че независимо колко подхранващ и висококачествен е съставът, косата се обработва при много високи температури. При 220 градуса (помислете, че това е температурата, при която се пече месо) структурата на косата неизбежно се променя, както при всяка термична и химична процедура.

След кератиновото изправяне косата става лъскава поради факта, че е лакирана със силно нагрети силикони, а това е само красива "обвивка". Някои експерти повдигат и въпроса за вредния формалдехид, който се отделя по време на процедурата.



Косата може да се увреди, ако процесът на боядисване или трайно оформяне не е извършен правилно

Боядисването и трайното оформяне могат да бъдат компрометирани. Това не се дължи на злонамереност, а на неопитността на фризьора. Ако посещавате салона за първи път и не сте сигурни дали всичко е направено професионално, помолете боята и химическият разтвор да бъдат разредени пред вас.

Понякога фризьорът не може да намери подходящия процент оксидант или сместа за трайно нанасяне е твърде гъста, затова започва да я разрежда с вода. Така се опитва да постигне правилната консистенция или да намали процента на окислителя с импровизирани средства.

Честото подстригване не е панацея за по-бърз растеж на косата

Съществува популярно схващане, че подстригването на всеки шест седмици ще доведе до по-бърз растеж на косата. Но косата не е растение, което се отрязва на върха и пониква отново. И подстригването не играе ролята на умния градинар в този случай.



Няма лоша коса, няма лоша прическа

Ако ежедневното оформяне на прическата ви е станало времеемко и ако не сте доволни от прическата си, трябва да отидете в друг салон. Потърсете професионалист, който може да създаде прическа, която ви подхожда. Професионалистът трябва да вземе под внимание:
- структура на косата;
- посоката на растеж на косата;
- твърдостта;
- формата на главата, овала и чертите на лицето;
- вашия стил.

Не казвайте на фризьора да ви подстригва прекалено късо

Нека разгледаме случай, в който клиент отива при фризьора и поръчва определена дължина на косата, например да е до ушната мида. Фризьорът започва да премахва дължината на мократа коса и я прави равна на ушната мида. Но след изсушаването със сешоара косата се повдига и става по-къса от предвиденото.

Ако косата ви пада, трябва да посетите трихолог, а не фризьор

Източникът на косопад и накъсване на косата трябва да се търси предимно в организма. Трихологът може да ви бъде от голяма полза. Без кръвни изследвания и хормонални нива е невъзможно да се разбере какво причинява проблема. Три скъпи ампули от майстор фризьор няма да решат здравословния ви проблем.

Фризьорът не трябва да става мениджър продажби

В много салони е прието да се начисляват бонуси за продажбата на козметика, екстри и процедури. Ако сте дошли тук по конкретна причина - за да ви подстрижат, стилизират или боядисат косата - не се поддавайте на маркетинговите трикове. Обърнете внимание на начина, по който се държи фризьорът; той не трябва да се превръща в активен мениджър по продажбите и да се опитва да ви продаде всякакви продукти за коса.

Превръщането от брюнетка в блондинка ще отнеме повече от един месец

Понякога искате да промените живота си, а за целта, на първо място, драстично да промените цвета на косата си. Преди да пристъпите към грандиозната промяна, трябва да знаете, че това не става бързо. Например, за да се превърнете от брюнетка в блондинка, ще са ви необходими няколко сеанса. Щадящият начин за постепенно изсветляване на косата включва няколко посещения при фризьора и то не по-често от веднъж на всеки три седмици. С други думи, можете да очаквате трайно преобразяване в рамките на няколко месеца. Ако ви предложат да се превърнете от София Лорен в Мерилин Монро за един път, потърсете си друг салон.