На мнение сме, че е почти невъзможно да се извърши естетически издържан грим на очите и той да стои добре, ако не са оформени веждите.

Именно на тях се дължи самото изражение на лицето и ефекта на погледа.

Ако гримирате око с не почистени вежди, то ще стои доста аматьорско и ще избягате от всякакъв синхрон и естетика.

Има случаи, в които веждите са изтънени до голяма степен, което в никакъв случай не можем да приемем за красиво и синхронизирано. Проблемът тук е, че трябва да знаем кога да спрем. Всяко изскубано косъмче обикновено променя в доста голяма степен формата и дебелината на веждата. Внимателно преценяйте когато ги премахвате.

Формата на веждите трябва да бъде дъговидна с леко по висока и остра извивка особено към края. В основата си веждата е по дебела, вървейки нагоре леко изтънява и достигайки върха тръгва по-рязко надолу като става все по-тънка и накрая изчезва.

Подсилването на веждите в повечето случаи е задължителен етап в процеса на гримиране, ако разбира се не са ви доста гъсти, тогава можете само да ги намокрите и срешете с безцветна спирала или гел за коса.

Това което е задължително да знаем, е че цветът им трябва да е идентичен с цвета на косата. Допускат се компромисни леки “залитания” но всякакви резки различия седят доста изкуствено и пресъздават сериозен вид на погледа.

Най-често допускани грешки : Прекалено дълги вежди - очите ще изглеждат много малки, без блясък и изражение. Лицето става непривлекателно.

Много извити - ако нямате кръгло лице, никога не правете веждите такива, защото лицето ви ще изглежда прекалено издължено, ще добие загадъчен и неприветлив вид.

Обмисляйки оптималната за вас форма на веждите, е добре да спазвате определени правила:

- Вътрешните краища на веждата трябва да се намират на една линия с вътрешния край на окото.

- Дъгата на веждата трябва да повтаря (поне приблизително) очертанията на горния клепач.



- За да определите оптималната дължина, трябва мислено да продължите линията на долния клепач до нейното пресичане с веждата.

- Избягвайте да оскубвате твърде много косъмчета в долната част на веждите - в противен случай ще се сдобиете с две "запетайки", които ще ви придават постоянно учуден вид.