Топлите дни вече ни се усмихнаха и за да не нанасяме непоправими вреди на кожата си, трябва да знаем как да се грижим за нея.

Слънцето ни прави много весели, заради светлината и топлината си, но понякога трябва да се пазим от него.

Ще ви кажем как да се грижите за себе си, преди да отидете на море.

Облачните дни

Понякога лятото ни поднася и леко ветровити и облачни дни, но дори тогава, слънцето докосва кожата ни. Така може да изгорим много лесно, защото си мислим, че няма слънце.



Деликатните места


Някои от вас може да си мислят, че носа и устните им са най-деликатните места и трябва да ги пазят най-много. Но грешат. Косата, колената, лактите и околоочния контур също са от деликатните места, за които трябва да се грижите много.

Скалпът е изключително чувствителен на слънце и е много вероятно главата ви да изгори. Косата ви не предпазва главата ви. Шапката и спрея за коса са нещата, които задължително трябва да имате в плажната чанта. Особено тези от вас със светла, боядисана или тънка коса.

Естествено, колкото и смешно да звучи, слагайте плажно масло и на ушите си, защото те не могат да се защитават сами от лъчите. Болят много, белят се, а както знаете почти винаги през лятото ходите с вдигната коса и те са постоянно изложени на слънце.



Правилната формула

Естествено, важно е добре и внимателно да избирате лосиона си. Освен, че трябва да съответства на типа кожа, важно е и какви съставки има вътре. Задължително ви трябва лосион със цинк и витамини. Освен това, лосиона трябва да ви предпазва от UVA и UVB лъчи.

Чувствителна кожа

Някои хора имат по-чувствителна кожа, понякога това се получава от противозачатъчни хапчета или хапчета за високо кръвно налягане или някои антибиотици. Ако ви се налага да взимате такива хапчета, трябва да стоите по-малко на слънце, а най-добре под чадъра, защото ако кожата ви реагира зле на слънцето, може да получите обриви и неприятни последствия.

Освен това, може да получите тъмни петна, изгаряне и други дерматологични проблеми, които се лекуват бавно. Никога не забравяйте да хидратирате кожата си поне по 2 пъти на ден, да пиете много вода, защото слънчевият удар не е приоритет само за възрастните хора и носете очила, за да предпазите очите си.