Колкото по-шарено и скъпо е кимоното на гейшата, колкото по-тънко изрисувани са устните ѝ и бяло е лицето ѝ, толкова по-красива и желана е тя.

Това разбиране битува в японската култура от 18 век, когато жените получават привилегията да забавляват императора. Тогава те започват да практикуват “професията” гейша.

За да поддържат кожата си здрава въпреки напластения бял фондьотен, който всекидневно носят, гейшите мият лицата си с оризова вода. Тази вековна практика става все по-модерна днес и оризът се влага в козметични продукти под различна форма.

Продават се скрабове с оризови трици, кремообразни маски с оризово брашно, тоник с оризова вода - все помади, които могат да се приготвят и в домашни условия, и то на съвсем достъпни цени.

Половин килограм оризово брашно се продава на цена около 2-3 лв. за различните марки и стига за маски за няколко месеца.

Четете още: Зехтин около очите

Смесва се с вода, докато се получи гъста каша, нанася се върху лицето и шията с леко масажиране и след около 15-20 мин се отмива. Оризовото брашно се прави от смлян ориз на прах, така че дори самото то също може да се приготви у дома.

Водата, която остава след варенето на ориза, пък е готов козметичен продукт. Достатъчно е да го сварите до готовност - около 15 мин. След това го оставете за още 10 и отцедете бялата и леко гъста течност, която остава на повърхността. Вместо да я хвърляте, налейте я в шише и мийте лицето с нея всеки ден или през ден. Ако я разредите с малко розова вода, получавате напълно натурален домашен тоник, с който може да почиствате кожата с тампон всяка вечер.

Оризовата вода има и друго полезно приложение през зимата - лекува студови алергии по ръцете и лицето и възпалените ъгълчета на устните.

Според древните китайци тя действа и като благотворен балсам за косата. Придава ѝ блясък и я прави по-гъста и здрава. Затова китайките имали дълги и лъскави коси.

Оризът съдържа голямо количество аминобензоена киселина, която му придава и слънцезащитна функция. Затова напоследък културата се влага и в плажните млека.

Другите две важни съставки на ориза - ферулова киселина и алантоин, са антиоксидант и ефикасно противовъзпалително средство. Благодарение на тях оризовите маски успокояват раздразнената кожа, премахват зачервявания, белези от пъпки, избелват лунички и други пигментни петна. Затова в Индия изписват сварения ориз като лечебен мехлем.

Освен под формата на мазила и маски оризът помага на кожата и като хранителен продукт. Затова е сред препоръчваните продукти за здравословно меню от специалистите по Аюрведа - древна система за грижа за здравето.

За най-полезен се счита кафевият ориз, който е претърпял възможно най-малка обработка, преди да стигне до потребителя. При белия, който е най-популярен у нас, се маха люспата на зърното, зародиша, а после то се полира. Така губи голяма част от полезните вещества.

И все пак белият ориз си остава много здравословна храна - богат на протеини и фибри, без холестерол и вредни мазнини. А манганът в него е полезен за костите, ноктите и кожата, както и укрепва имунната система.

Четете още: Божествена коса с мед и канела

ИСТОРИЧЕСКА СПРАВКА


Въпреки дългите часове работа на оризовите полета под яркото слънце жените в Япония винаги са се славели с порцеланова кожа. Бяла, мека, гладка, без петна и лунички.

Днес учените смятат, че този парадокс се дължи на факта, че фермерките, също като гейшите, векове наред миели лицата си с водата, която остава след миенето на ориза.

Впоследствие пренесли тази традиция и в домовете си. Киснели бял ориз и се къпели само с оризова вода. Затова оризът традиционно се смята за източник на красота в Азия.

Оризовата вода помага и за гастрит

За целта 1 ч.ч. ориз се вари в 6 ч.ч. минерална вода за половин час. Пият се до 2 ч.ч. оризова вода на ден. Препоръчва се не само при гастрит, ами и при анемия, диария, високо кръвно, повръщане по време на бременност.

Учените са доказали, че оризовата вода тонизира тялото и предпазва от ракови заболявания. Съдържа важни аминокиселини и белтъчини, витамини от групата B, калий, цинк, желязо и селен, който помага за предотвратяването на стреса и раковите заболявания и е полезен за щитовидната жлеза.

Източник: 24chasa.bg