Какво е дермапланинг? Поредният моден писък в областта на козметиката или позната отдавна техника за разкрасяване.

Подобно на много други практики в козметиката, дермапланинг също идва от Азия. Там процедурата е толкова разпространена, че я правят не само в салоните за красота, но и вкъщи. На нея през годините са се доверявали красавици като Мерилин Монро и Елизабет Тейлър.

Самата процедура представлява ексфолиране на горния слой на епидермиса посредством остър бръснач или медицински скалпел. Ефектът от нея е, че механично се отстраняват „прасковените“ мъхчета от повърхността на кожата, мъртвите клетки, леките неравности и фините бръчици. В резултат на това ще имате свежо и блестящо лице с перфектен контур. Според специалисти кожата ви моментално ще се подмлади.

Защо много момичета го правят

За мнозина вероятно звучи ужасно - момичета и жени да си бръснат лицето като мъже, но според прилагащите дермопланинг това съвсем не е така. Американски специалисти ни убеждават, че това си е чист пилинг, елиминиращ използването на скраб, а лицето става гладко като на бебе.

Как става

Справка в интернет показва, че дермопланинг се предлага като услуга в много козметични салони у нас. Той е лесно изпълним и в домашни условия. За целта се запасете с остър бръснач, може и самобръсначка, намокрете кожата с вода и обилно нанесете пяна. Действайте по посока, обратна на растежа на косъмчетата.
В края на процедурата задължително сложете овлажняващ крем. Козметици твърдят, че след подобна терапия той много по-добре се абсорбира от дермата, а полезните компоненти проникват в дълбочина.

Ще ни пораснат ли по-гъсти косми

Противно на общоприетото схващане, веднъж премахнати, мъхчетата няма да пораснат по-гъсти или по-тъмни. Дермапланинг се препоръчва веднъж в месеца, като процедурата е подходяща за всеки тип кожа, стига да не е раздразнена.