Синята слива е много вкусна, но доста дами я използват и като козметичен продукт за косата и кожата. Тя съдържа важни минерали и витамини и ако имате дълга коса, може да реши много от проблемите ви.
Сливата изобилства от антиоксиданти, тя успява да се пребори с топлината, потта и праха, които пречат на косата ви да бъде ходратирана и здрава. Във вкусния плод има богато съдържание на витамин А, а той спомага за намаляване на косопада и за укрепване космените фоликули.
Заради съдържанието на желязо в сливата, растежът на косата се ускорява, а кръвообращението на скалпа се подобрява. Сливата е полезна и за премахване на кожни проблеми по главата като пърхот и цъфтежи. Плодът подобрява и блясъка на косата.

Как да използвате сливите, за да може дългата коса да е още по-красива и поддържана?


Купете или наберете сочни и месести сливи. Сокът и пулпата от сините сливи са най-често използваните, когато става дума за домашна маска.



Първи вариант за маска за коса със сини сливи

Ще ви трябват пет-шест сливи, половин ч.л. заквасена сметана, по една ч.л. картофено нишесте и зехтин (може и друго растително масло).

Измийте сливите, премахнете външният им слой, отделете костилките. Сложете в блендер пулпата на сливата и я смелете до вид на каша. Към сместа прибавете и сметаната, нишестето от картофи и растителното масло. Разбъркайте всичко много добре и нанесете преди да измиете косата си.

Разделете косата на кичури и нанесете маската върху корените и косата по цялата дължина. Сложете найлонова шапка на главата си и завържете кърпа. Изплакнете маската след 30 или 40 минути с мек шампоан.



Втори вариант за маска за коса със сливи

Ще ви бъдат необходими 6 средни големи сини сливи, по една чаена лъжичка картофено нишесте и мед и половин чаена лъжичка натурално кисело мляко.

Измийте добре сливите и внимателно изцедете сока от тях. Изсипете го в купа, прибавете и картофеното нишесте, меда и киселото мляко. Омешайте добре всичко заедно. Нанесете маската върху корените на косата, като преди това я разделите на кичури. Разпределете маската по дължината на косата и увийте главата с найлон и топла кърпа над нея. Оставете маската да подейства 30 минути и след като изтече времето я отмийте с мек шампоан.

Трети вариант за маска за коса със сини сливи

Необходими са ви 5-6 сливи, един лимон и две-три супени лъжици безсолна прясна извара. Лимонът можете да се подмени с портокал или грейпфрут.

Измийте сливите, махнете кожата и костилките и смелете пулпата на каша. Изцедете сока от цитрусовия плод. Смесете добре изварата, кашата от сливи и сока в равни количества. Нанесете върху корените и по дължината на косата, увийте с найлон и кърпа и оставете да подейства 20-30 минути. Изплакнете косата си с мек шампоан.



Четвърти вариант за маска за коса със сливи

Ще са ви нужни една шепа сини сливи и една шепа горски плодове с тъмен цвят (боровинки, къпини), както и 3 супени лъжици мед.

Пригответе пюре от сини сливи без кожата и изцедете сока от горските плодове. Смесете ги и добавете 3 супени лъжици мед, разбъркайте добре. Нанесете върху суха коса, като леко втривате и масажирате скалпа, докато покриете косата по цялата ѝ дължина. Покрийте косата с найлонова шапка и топла кърпа и оставете да подейства 20-тина минутки. Изплакнете с мек шампоан.

Нанасяйте домашните маски със сливи веднъж или два пъти седмично за добър резултат. Във всички рецепти можете да удвоите или дори да утроите количествата продукти в зависимост от дължината и гъстотата на косата ви.
Тези маски са подходящи за всеки тип коса, особено дългата, като я правят мека, еластична, копринена и лесна за оформяне.

Четете още: Ето защо косата ви се съсипва през лятото: 3 основни грешки, които допускате