Изразът, който чуваме доста често, но нямаме конкретна представа какво означава е „разкрасителен сън”.

Често го използваме, за да се пошегуваме, но всъщност разкрасителният сън е нещо реално и всички трябва да си го набавяме. За нещастие, повечето хора разбират погрешно смисъла на този израз.

Повечето от нас смятат, че ако си поспиват по всяко едно време различно от нощта, означава, че си осигуряват дневната доза разкрасителен сън. Грешка!

Разкрасителният сън всъщност е част от задължителния ви нощен сън, и все пак не всички си го набавят. Тялото ви се нуждае от установен ред - трябва да си лягате и да ставате от сън по едно и също време всеки ден.

Не се поддавайте на илюзията, че ако си набавите разкрасителния сън, ще станете красиви. Хората, които нямат установен ред на спане често изглеждат уморени, защото тялото им се изморява от промяната на ежедневния им ритъм. А тези, които са взели разкрасителния си сън изглеждат свежи и пълни с енергия.

Лошият сън може да повлияе и на теглото ви. Докато спите, тялото ви редуцира хормоните на стреса, които са изключително важни за загубата на тегло.

Това ще рече: колкото повече спите, толкова повече хормони губите и толкова по-малко тегло сте заплашени да качите.

Състоянието на кожата ви също се влияе от качеството на съня. Ако сънувате кошмари или въпреки, че сте се наспали хубаво все пак се чувствате уморени, пуснете си малко успокояваща музика (може да я оставите да звучи, докато спите), или пък се поглезете с гореща ароматерапия преди да се пъхнете под завивките.

Ако и това не помогне, значи сте под голямо напрежение или пък имате сериозни здравословни проблеми и задължително трябва да потърсите професионална помощ.

Възползвайте се от предимствата на разкрасителния сън с пълна сила, използвайте нощни кремове и лосиони за тялото, правете упражнения сутрин и поне на закуска хапвайте здравословна храна.

Опитайте да се контролирате и избягвайте стресови ситуации, така че да не натоварвате тялото си излишно и по този начин да си осигурите една по-ползотворна почивка. След нея ще изглеждате свежи, а кожата ви красива, и няма да се притеснявате от тъмните кръгове под очите си. Настроението ви ще се подобри, защото няма да се чувствате уморени.

Сънят е много важна част от нашия живот, въпреки, че много хора подценяват този факт и не обръщат достатъчно внимание на количеството и качеството сън, които си набавят.

Въпреки, че може да изгубите някой и друг час от деня докато спите, то със сигурност, през тези, в които сте будни ще се чувствате наистина страхотно!