Автор
Woman.bg

Съществува ли наистина “диета за младост”?

Този въпрос е добре изучен от създателите на т.нар. трета термодинамична теория.

Според нея в човешкия организъм всичко е свързано с енергията, но с възрастта нейното количество се променя. Оттук учените правят и извода, че процесът на стареенето е пряко свързан с употребяваната храна.

Ето защо според тях в нашето меню трябва да има храна, съдържаща “млада” енергия от животните и растенията. Вече се появи и понятието “геронтологична ценност на продуктите” -колкото “по-млад” е продуктът от гледна точка на историческото и собственото му развитие, толкова по-ценен е той.

На основата на тази теория вече са създадени доста диети. Те се отличават с присъствието в тях на продукти, съдържащи мазнини и белтъчини от млади животни и растения. Така, според привържениците на тези диети, ако консумираме месото на млади животни и риби и употребяваме млади растения, ние провеждаме профилактика на стареенето.

Според тази теория също така човек трябва и активно да се движи, като всеки открие оптималното за себе си физическо натоварване, към което трябва да се адаптира и да изпълнява редовно.