Дегримирането представлява отстраняване на грима, а т.е. почистване на кожата на лицето.

Това е важен момент в поддържането на кожата и не трябва да се подценява. Дори и най-красивата по природа кожа може бързо да бъде доведена до ужасно състояние.

Различните видове грим се смесват с околната прах и отделените от кожата секрети и нарушават дихателните функции на кожата, което се отразява негативно на общото й състояние Освен това замърсените пори са благоприятна среда за развитие а различни микроби, което води до появата на възпалителни процеси.



Голямо значение в дегримирането има прецизният избор на почистващи средства – трябва да вземете предвид типа кожа, възрастта си и типа грим, който ползвате. Неправилно изпълненото дегримиране може да увреди кожата. Кожата на лицето е еластична и подлежи на разтягане, затова всички движения трябва да се правят по масажните линии.

Особено внимателни трябва да сте при почистването на очите. По клепачите няма подкожни мазнини, затова кожата по тях е по-малко еластична. Лигавицата на окото пък може лесно да бъде раздразнена.

Започнете дегримирането с почистване на червилото. Фиксирайте ъглите на устата с палеца и показалеца на лявата ръка, а с дясната забършете с памучен тампон червилото с движения от края към средата на устната.

За почистването на спирала на долния клепач се поставя навлажнен памучен тампон, след което с втори тампон, напоен с почистващо средство, внимателно се забърсва спиралата с кръгови движения от корените към връхчетата. В зависимост от количеството спирала може да ви се наложи да смените тампоните. Много внимавайте тоалетното мляко да не попадне в очите ви.



Ето и още един ефективен метод – намокрете с вода памучен тампон, леко го изстискайте и нанесете върху него малко растително масло (зехтин или друго). Размажете маслото по тампона и внимателно, без да натискате, забършете горния клепач първо от вътрешния ъгъл на окото към външния, а после в обратна посока. Това движение се повтаря 2-3 пъти, след което тампонът се измива с вода и отново се използва за почистване. Процедурата се повтаря до пълно изчистване на спиралата. Този метод няма да зачерви и раздразни клепачите ви.

Движете памучния тампон по масажните линии – по горния клепач от вътрешния ъгъл на окото към външния, а на долния – в обратна посока.

За почистването на останалата част от кожата можете да ползвате течен емулсионен крем, тоалетно мляко или почистващ лосион.