Автор
Антония Дамянова

Защо трябва да се откажем от грима през лятото: Как да поддържаме кожата си здрава и красива в горещините

Грижата за кожата през лятото е от съществено значение, тъй като топлите месеци могат да имат негативно въздействие върху нея. В следващите редове ще ви представим няколко златни съвета относно грижата за кожата през лятото и как да изглеждаме безупречно, без да ползваме грим.

Защита от слънцето

Излагането на кожата на слънцето е един от най-вредните фактори през лятото. За да предпазите кожата си, използвайте слънцезащитен крем с висок фактор на защита (SPF), носете широкополи шапки и се пазете от пряка слънчева светлина в периодите, когато е най-интензивна (между 10:00 и 16:00 ч.). Слънцезащитният крем трябва да се прилага редовно и да се обновява след плуване или прекарване продължително време на открито.

Хидратация

През лятото кожата ни може да изсъхне по-бързо поради високите температури и слънчевата светлина. Правилната хидратация е от съществено значение. Пийте достатъчно вода, за да поддържате кожата хидратирана отвътре и използвайте хидратиращи кремове или лосиони, които съдържат влагозадържащи съставки като хиалуронова киселина или глицерин.



Почистване и ексфолиране

Продължете да почиствате лицето си редовно, използвайки нежни почистващи продукти, които ще премахнат излишния себум и замърсяванията. След почистване, веднъж седмично, използвайте ексфолианти, за да премахнете мъртвите кожни клетки и да подпомогнете обновяването на кожата.

Здравословна храна и пълноценен сън

Диетата също има отражение върху кожата ви. Опитайте се да консумирате здравословни храни, богати на антиоксиданти, витамини и минерали. Плодовете и зеленчуците с високо съдържание на вода, като дини, краставици и домати, са особено полезни през лятото, тъй като помагат за поддържането на хидратацията и здравия вид на кожата. не пренебрегвайте съня през най-горещия сезон. Пълноценният сън от 8 часа също е от съществено значение за доброто състояние на кожата.

Нежен грим

Ако искате да изглеждате безупречно без грим, можете да се възползвате от естествената си красота. Постарайте се да поддържате кожата си в добро състояние чрез правилната грижа, като избягвате натоварването ѝ с тежък грим и фон дьо тен. Използвайте масло по ваш избор върху миглите и веждите си често, за да бъдат по-дълги и гъсти. Ако все пак предпочитате лек грим, използвайте минимален брой продукти като балсам за устни, малко спирала и естествен тониращ крем.

Любопитен факт от Древен Египет: Интересно е да отбележим, че древните египтяни измислили грима пък като предпазно средство срещу слънчевите лъчи. Но да не забравяме, че съставките, от който той бил направен тогава, били напълно естествени, а не комбинация от химикали, каквито ги познаваме днес. Древните египтяни вярвали, че очната линия например (която апропо те измислили) е предпазвала очите от силното слънце. Цветът, извлечен от малахита, се използвал като естествен щит срещу вредните лъчи.



И на финал: Не забравяйте, че кожата е индивидуална и може да изисква специфична грижа. Винаги е добра идея да се консултирате с дерматолог за персонализирани съвети и препоръки за грижа за кожата през лятото.

Четете още: Честото подстригване не кара косата ви да расте по-бързо: 9 истини, които фризьорът няма да ви каже