За женската красота отговарят хормоните. Това е становището на учени от британския университет “Сент Андрю” след продължило два месеца наблюдение, в което са били включени жени на възраст от 18 до 25 години.

Никоя от участничките не е приемала контрацептиви и не е използвала козметика. Учените са определяли нивото на хормони и са отбелязвали деня на менструацията на всяка от тях.

Специалистите са направили снимки в момента с най-високо концентрация на естроген в организма. Както се и очаквало, най-високото ниво на естроген съвпада с овулацията. Правените всекидневно снимки на жените са били показвани на независими експерти (мъже и жени също на възраст от 18 до 25 години), които са оценявали привлекателността и женствеността на участничките.

Експертите са оценили и две други изображения. Първото се е състояло от обща снимка на 10 жени с най-ниско “пиково” ниво на естроген, а второто – снимка на други 10 с най-високо ниво на хормона.



Резултатите показват, че съществува взаимна връзка между нивото на естроген и степента на привлекателност при всяка жена, твърдят учените, цитирани от BBC. Това според тях е доказателство, че привлекателността зависи от фертилността, пишат от zdrave.bg

Количеството естроген, който се произвежда през пубертета обикновено за период от 7 години, зависи от наследствените фактори.

Хормонът влияе на растежа на костите, а също така на външния вид на кожата.