3/4 от децата не си мият ръцете преди ядене

09 октомври 2012 | 12:12
4318
1
1

Родителите все по-често пренебрегват личната хигиена на децата си, 3/4 от които дори не мият ръцете си преди ядене, сочи ново проучване.

Според ново изследване малките деца не са научени да спазват основни правила за лична хигиена. 40% от децата на осем години не си мият ръцете след тоалетна, а 3/4 от тях не се мият преди да седнат на масата за храна.

Междувременно 90% от анкетираните родители не смятат това за проблем, който може да навреди на здравето на децата им. Мнозина вярват, че бактериите и мръсотията дори са полезни за тях. Въпреки това лекарите предупреждават, че пренебрегването на хигиената може да бъде опасно.

Статистиката от проучването показва, че най-рядко децата си мият ръцете на възраст между 7 и 11 годинки. В изследването участват 1000 родители и 500 деца.

Учените съветват да миете редовно ръцете на децата си със сапун и топла вода, за да намалите риска от развитие на патогении други вредни бактерии.

Още по темата

Коментари

1 Мая Митева
  12 октомври 2012 | 17:04 отговор
 

За жалост това е самата истина. Ние ще станем на 8 години през декември, но като го накарам да си измие ръцете все едно ще стане нещо страшно, отива с голямо недоволство, а ако трябва да се къпе пък не може да го изкараме от банята, като жабче е. Въпреки че постоянно говорим по въпросо. Първата работа като се приберем е миенето на ръцете и преобличането, преди ядене задължително и ако не си ги е измил и го попиташ защо не ги е измил в отговор получавам ти не ме подсети. Не съм съгласна с това че бактериите и мръсотията са полезни, но много пъти съм чувала "Еее хайде нищо му няма, естествен имунитет". Надявам се с постоянните разговори , които водим по темата да свикне с този вид хигиена.

 

Добави Коментар

Най-четени