Автор
Весела Георгиева

Ако се чудите защо детето ви е агресивно, ето го отговорът

Със сигурност всеки родител се е сблъсквал поне веднъж с проява на агресия от страна на собствения си наследник. Естествено е да се питаме къде е причината. А обяснението е...

Според някои изследвания, ако бременната жена е употребявала алкохол или пък е била страстен пушач, това може да доведе до развитие на хиперактивно поведение или агресия в по-късен етап от живота на детето. Възможно е детето да сменя често настроението си, да проявява агресия към околните, да е нервно, превъзбудено. А вероятната причина може би се дължи веществата, които се отделят при употребата на цигари и алкохол и тяхното влияние върху развитието на мозъка на плода.

Негативни ефекти може да има и насилието върху жената по време на бременност. Това може да засегне невротрансмитерите ѝ, което пък може да доведе до промени в развиващия се мозък на плода, който тя носи. В резултат на това, детето може да развие поведенчески проблеми и в частност - агресивно поведение.

Затова, скъпи мами, бъдете отговорни. Към себе си и към онова малко сладко човече, което носите.



Любопитен е фактът, че момичетата са по-склонни на агресивно поведение във взаимоотношенията или пък в социален аспект, докато при момчетата, агресията е по-скоро изразена на физическо ниво - ритат и удрят всичко, което им попадне.

Но това, което в най-голяма степен може да обуслови поведението на детето, е начинът, по който членовете на семейството се отнасят един с друг и с него. Децата, които са свидетели на постоянни скандали и вербална агресия у дома, са по-склонни да развият агресия, както и такива, които са обект на подигравки и нападки от страна на членове от семейството.

И е вярно - всички проблеми се крият в детството ни...

Затова обърнете внимание на средата, в която расте вашето дете. Ако то е пряк участник и свидетел на насилие, вероятността то самото да стане насилник е наистина голяма. И реална.

Имайте предвид, че влиянието на медиите, филмите и рекламите също може да има негативен ефект. Опитайте се да ограничите агресията, идваща от телевизионния екран, игрите, социалните мрежи. Бъдете внимателни за хората, с които то общува. И го обградете с любов.