Автор
Woman.bg

Билки, които да избягваме по време на бремеността

Колкото и да сме нехайни към собственото си здраве, когато се зароди нов живот в нас рязко променяме навиците си – вече започваме да се замисляме за всяко нещо, което ядем, пием или вземаме като медикамент.

Някои от ограниченията идват съвсем спонтанно – от тях просто ни се повдига, други обаче трябва да си ги налагаме, например отказа от висококофеинови напитки – кафе, черен и зелен чай, кола.

С това обаче изборът ни на топли напитки силно се ограничава, което е особено тягостно през зимата. Обикновено в този момент се сещаме за запарките от билки. Пак към тях посягаме и когато чувстваме някакво неразположение, тъй като всяка от нас знае, че трябва да избягва медикаментите през бременността. И в двата случая обаче рядко се консултираме със специалист, тъй като се осланяме на максимата „ дори да не помогне, няма да навреди”. Натурално и природно обаче съвсем не означава безобидно. Билките не само стоят в основата на множество лекарства, но с някой от тях в миналото съгрешилите жени са предизвиквали аборт. За това е достатъчно да си спомним сюжета на „Железния светилник” или разказите на нашите баби.

Билките, противопоказни при бременност се разделят на няколко групи:

Маточни стимуланти– предизвикват контракции на матката и така могат да доведат до спонтанен аборт. Такива са мащерката, листата от малина, салвията (градински чай), риганът (във големи дози), копривата, шапичето, овчарската торбичка, белият имел, женското биле (също повишава кръвното налягане), пасифлора. Към тази категория спадат и много подправки – магданоз, босилек, девесил, розмарин, копър, анасон, канела, карамфил, шафран, които не бива да употребявате в големи количества.

Силни очистителни – тъй като половата и отделителната система са свързани, билките със слабително действие също причиняват маточни контракции, например листата на алое вера, зърнестеца, майчиния лист (при честа употреба).

Регулиращи цикъла – тези билки се използват при оскъдна или липсваща менструация и предизвикват кръвотечение. Затова трябва да ги избягвате през бременността, особено в първия триместър. Такива са седефчето и котенцето (обикновена съсънка). Към тази група спадат също лайката и ментата. Последните могат да се използват в по-късна бременност, но в умерени дози.

Увреждат плода – някои лечебни билки, съдържат токсични вещества, които могат да доведат до вродени дефекти. Такова действие имат туята, пелинът, зарасличето.

С хормонална активност – тези билки също трябва да се избягват, защото нарушават необходимият за правилното протичане на бременноста хормонален баланс. Към тях спадат хибискуса, жълтият кантарион, маточината, глухарчето, черната боровинка, жасмина, очиболеца, жен-шена,

Тъй като този списък не е изчерпателен, най-добре е да не използвайте, която и да е билка, без да имате достатъчно информация за нея. Без никакви ограничения може да се наслаждавате само на чая от шипка и джинджифил (помага при гадене и повръщане) и липа. За последната билка обаче все пак трябва да имате едно на ум – тя е като пречиствателна станция за въздуха и може да съдържа опасни количества олово. Затова купувайте само липа, за която сте сигурни, че е набрана от екологично чист район. Четете внимателно и етикетите на напръв поглед безобидните плодови чайове. Освен парченцата плодове, те обикновено съдържат женско биле, листа от малина и хибискус.

Източник: hera.bg