Автор
Woman.bg

Как да разбера дали детето ми взима наркотици?

„Как да разбера дали детето ми взима наркотици?” Това е един от въпросите, които най-много тревожат родителите.

Отговорът е, че не винаги има показатели, които могат да ни подскажат, че детето ни е посегнало към наркотиците. Причината е, че действието на наркотика може да отмине, преди детето ви да се прибере вкъщи.

От една страна не всички симптоми са разпознаваеми за човек, който не е употребявал психотропни вещества. От друга - дори сериозните промени в поведението или темперамента му не означават, че е попаднал в клопката на наркотика. Ако забележите такива, не забравяйте, че те могат да се дължат на много други фактори като пубертет, несподелена любов, разочарование, обида или в най-лошия случай – заболяване.

Родителите, които добре познават децата си, без проблем ще забележат странностите в поведението им, които са знак, че нещо не е наред. Ето какви могат да бъдат те:
- Необичайно, нехарактерно поведение;
- Мълчание, цупене или агресия в отношението към околните;
- Чести и резки промени в настроението;
- Нервност и грубо отношение
- Нежелание от страна на детето да помогне или да съдейства за разрешаването на даден проблем;
- Избягване на комуникация и отбягване на семейството;
- Отсъствия от училище и спад в успеха;
- Отказване от обичайните занимания и хобита
- Нови приятели, чийто избор обикновено е внезапен и необясним за семейството;
- Промени във физическото състояние (например загуба на тегло или зачервени очи);
- Хранителни проблеми;
- Липса на енергия и постоянна умора;
- Изчезване на пари и/или ценни вещи от дома ви.

Ако забележите някой или повече от гореописаните признаци:

Първо – не изпадайте в паника и не правете прибързани заключения! Помислете какво може да е провокирало определена промяна в поведението на детето ви. Помислете дали грешката не е във вас. Случва ли се нещо в семейството ви, което може да повлияе отрицателно на детето? Дали не се дължи на навлизането в пубертета? Ако е необходимо, поговорете с учителя или с приятелите на детето ви.

Не забравяйте, че има много причини, които могат да предизвикат подобни поведенчески промени. Ето защо в най-добрия случай си поговорете с детето. Обърнете му внимание, отделете му време. Предложете му да се разходите заедно в парка или да гледате някой готин филм. Готин ресторант с любимото му ястие също е добра идея. След като сте се погрижили за доброто благоразположение на детето ви, спокойно подхванете разговор с него, за да разберете има ли нещо, което го тревожи, и го уверете, че каквото и да е то, ви винаги сте насреща.

Ако подозирате или сте разбрали, че детето ви употребява наркотици

Не реагирайте веднага. Дайте си време, за да се успокоите и да обмислите случващото се. Родителите често реагират бурно, но това не помага. В никакъв случай не повишавайте тон! Това само може да влоши ситуацията и да доведе до избухването на голям скандал, а оттам и до влошаване на взаимоотношенията родител – дете. Говорете спокойно с детето си по темата за наркотиците, обяснете опасните последствията от тях. Разберете причината, която е подтикнала детето ви да посегне към тях. Обсъдете темата за взаимното доверие. Важното е да разговаряте така с детето ви, че то да почувства във ваше лице най-добрия си приятел!

Не се притеснявайте да потърсите помощ. Не е нужно, а понякога е и невъзможно да се справите сами, така че ще е повече от полезно да поговорите с квалифициран в областта специалист.

Какво да направите при спешен случай?

Ако детето ви е припаднало в дома ви и имате съмнения, че причината е злоупотреба с наркотици или алкохол, веднага се обадете на телефоните на Спешна помощ – 112 или Бърза помощ – 150. Не се колебайте и не губете излишно време!

Четете още: Как да говорите с детето си за наркотиците