Автор
Woman.bg

Как една българска студентка посрещна новината, че е бременна

Те са от град Козлодуй, а това, което ги свързва един с друг, е голямата любов помежду им и очакването на най-щастливото събитие в живота им – раждането на първата им рожба. Историята им започва през декември, 2016 г., когато двамата решават да заживеят под един покрив.

Еделина (29 г.) и Красимир (33 г.) са от двойките, за които брачната институция не е определящ фактор, когато двама души се обичат и искат да се съберат да живеят заедно. Причините обаче двамата днес все още да не са застанали пред олтара, са предимно финансови. Именно те са повод Еделина да вземе решението да запише през 2018 г. педагогика. В онези дни нито единият, нито другият е готов да повдигне темата за дете. Въпреки че Красимир работи, Еделина е обладана само от една-единствена цел – да завърши висше образование и да си намери работа. И макар да копнее за рожба, тя решава да отложи голямото събитие за по-късен етап от живота си, в момент, в който си осигури стабилни доходи.

Но понякога каквито и планове да „ковем“, идва момент, в който животът ни поднася най-неочаквани изненади. В резултат на тях разбираме, че щастието се крие не в планирането на бъдещето, а в миговете, които се случват тук и сега.

За това как приемат новината, че ще станат родители, както и за емоциите, съпътстващи радостната вест, Еделина разказва в писмото си до кампанията "Направи го сега – ДНК на бъдещето":

„Случи се през юни, 2019 г. Когато споделих новината с Красимир, той остана безмълвен, но не защото не се зарадва, а защото сякаш дългото отлагане озадачи и двама ни. Разбира се, с всеки нов ден ние осъзнавахме, че нашият живот ще се озари и промени, бяхме много радостни и изпълнени с надежда за бъдещето“, пише Еделина.

Фактът, че като бъдеща майка без трудов стаж тя няма да получава пълно майчинство, не я плаши. Напротив, новината за рожба я прави по-щастлива от всякога. Правото ѝ на абсурдното минимално майчинство по никакъв начин не възпира желанието ѝ да роди и да посрещне на бял свят най-бленуваното в живота си създание. „Ще продължавам да се боря, даже и в момента продължавам следването си в университета, за да може моето дете да има светло бъдеще“, допълва щастливата Еделина.

„Тръпката да се запозная с малкото човече, което ще бъде моя кръв и плът, ме кара да се разчувствам. Ще науча детето си на първи стъпки, ще му разказвам приказки, ще го приспивам с песнички. Ще го насърчавам в ученето всеки ден, за да се развива и израства, следвайки мечтите си. С децата животът е по-весел, по-интересен и забавен, те са като малки философи, които винаги ще ни изненадват със съжденията си. Искам да стана родител, въпреки че отглеждането на дете в България е трудно“, споделя още бъдещата майка.

Еделина е категорична, че българите не трябва да намират оправдания и да се оплакват от държавата, а напротив - да откриват начини с упорит труд и постоянство да успяват.
Голямата ѝ цел като родител е да покаже на детето си света такъв, какъвто е, но и да го насърчи по пътя на духовното му и личностно израстване.

Историята на Еделина и Красимир е част от благородната кампания "Направи го сега – ДНК на бъдещето". Целта на проекта е да вдъхнови и насърчи всички двойки, които не страдат от репродуктивни проблеми, да не отлагат появата на първата си рожба за по-късен етап от живота им, когато може вече да е късно.

Четете още: Да напуснеш съпруга си, за да намериш щастието: Историята на една многодетна майка