Автор
Woman.bg

Какво НЕ трябва да казвате на детето за коронавируса

Коронавирусът вече завладя света и всички ние сме изправени пред заплаха, каквато не познавахме до момента. Улиците опустяха, детските градини и училищата също, а много от нас вече превърнаха домовете си в офис. Навлизаме в трудни времена, следващият месец ще мине под знака „извънредно положение“ и трябва да бъдем по-внимателни от всякога. Заради самите нас, заради родителите ни и най-вече заради децата ни. Как обаче да обясним на мъничето си що е то коронавирус и как да се пази от него? Вижте какво точно трябва и НЕ трябва да му казвате и как да създадете режим у дома.

Не наричайте вируса „фатален“

Не навлизайте в подробности, обяснете на детето си в общи линии какво представлява вирусът и защо трябва да бъдат взети предпазни мерки. Не употребявайте крайни и плашещи думи като „фатален“ или „смъртоносен“, защото сега не е моментът да всяваме паника и ужас в детето. Обяснете му, че няма за какво да се тревожи, ако мие ръцете си редовно и избягва близък контакт с другите. Можете да обрисувате вируса с най-прости дуи като: „лоша буболечка, която може да те разболее“.



Засичайте заедно колко време си миете ръцете

Елементът на игра винаги има успех, така че го използвайте и сега. Обяснете на детето, че за да са му чисти ръцете, трябва да ги мие в продължение на 2 минути. И също така му обяснете, че „лошите буболечки“ нападат децата, ако не се измият след игра навън или след изпозлване на тоалетната. Сложете часовник до мивката, за да може детето да наблюдава колко време отделя за миенето на ръцете. Също така много деца обичат да се заиграват със сапуна, като правят гъста пяна от него. Не спирайте вашето мъниче да го прави.

Внимавайте какво гледа детето по телевизията

Или на какви материали попада в интернет. В момента медиите не са най-добрият източник на информация за малки деца, защото те могат да се уплашат от чутото и видяното. Предпазете малчугана си възможно най-дълго от стряскащите репортажи по новините. Не забравяйте, че децата слушат внимателно и се впечатляват много повече от нас.



Обновявайте информацията си и ограничете контактите на мъничето

Не забравяйте да се информирате какво се случва в страната и по света. Като родител, трябва да имате много ясна представа какви са рисковете и дали вирусът отшумява. Също така много внимавайте с кого общува детето ви. Макар и игрите с другарчетата да му липсват, ограничете контактите и прекарвайте повече време у дома.

Четете още: Тя е на 35 и има 10 деца, а това я прави щастлива!