Автор
Woman.bg

Кърменето повишава интелигентността на детето

Това е заключението на канадски специалисти от Университета Макгил (McGill University), според които положителните резултати се откриват още преди детето да навърши 6 години.

Учените все още не могат да установят дали този безспорен факт, уставен чрез тестове на повече от 14 000 деца, се дължи на самата кърма или на кърменето като цяло.

Резултатите, цитирани от Archives of General Psychiatry, обаче са показателни – децата, кърмени най-малко 8-10 месеца показват по-висок коефициент на интелигентност още в ранна възраст (5-6 г.).

Според някои мнения, мазнините, които се съдържат в майчиното мляко, са причина за по-добрите познавателни способности на малките деца. Други учени са на мнение, че е възможно резултатът да се дължи както на физиологичните, така и на социалните последствия от самото кърмене.



Препоръката на специалистите е новороденото да бъде кърмено не по-малко от 6 месеца, макар че според данните на Световната здравна организация в развитите страни само една от четири майки продължава да кърми детето си след третия месец, пишат от zdrave.bg