Колкото по-рано установите една рутина за часа за спане, толкова по-добре. Когато бебето е на 6-8 седмици най-късно започнете една фиксирана рутина за всяка вечер.

Бебето харесва много тези малки забавления пред лягане и ще се чувства много по-спокойно, ако знае какво следва винаги.

А колкото по-отпочинало и спокойно е бебето, толкова по-лесно ще си легне и бързо ще заспи. Следвайте винаги установения режим, дори когато не сте си у дома, това може дори да спомогне бебето да се адаптира към непозната обстановка.

Това какво точно ще включите в тази рутина преди сън решавате вие. Най-често рутината включва къпане, обличане на пижамата, прочитане на приказка, ласки, масаж и т.н. Осигурете дейности, които действат успокояващо на бебето, а не го стимулират към активност. Най-добре повечето дейности да стават в стаята на бебето, то трябва да свикне, че стаята му е едно приятно място, където стават интересни и релаксиращи неща, а не мястото, където само го оставяте да спи, пишат от deteto.info

Много често рутината преди сън действа успокояващо и релаксиращо и на родителите. Ето няколко примера за дейности, които можете да правите преди лягане.

Оставете го да поиграе малко

Много често играта е в помощ на бебето да се разтовари от излишната енергия, която му е останала. Затова му предложете релаксиращи игри, които не са много стимулиращи към активност. Винаги играта трябва да бъде последвана от някаква по-спокойна дейност, като къпането например.

Изкъпете мъничето

Една от дейностите, което е включена във всеки режим на малко бебче е именно къпането. Престоят в хладка вода действа много отпускащо на бебето, затопля го и го кара да се чувства добре. Ако бебето с сърди и не обича да се къпе, поработете на д това да му покажете, че къпането не е страшно, а е едно приятно изживявано, съпътствано от приятна игра с водата и играчките за баня.



Време за миене

Рутината преди лягане може да включва измиване на лицето и ръцете, почистване на венците и зъбките, смяна на памперса и обличане на пижамата. Важно е да въведете мъничето в миенето на зъбите още в най-ранна възраст, за да изградите здравословния навик и за в бъдеще.

Играйте на нещо спокойно

Спокойната игра в неговата стая е един добър начин да се забавлявате известно време преди да дойде часът за спане.

Разкажете му нещо

Вашето бебче не е малко за приказки, затова колкото по-рано го въведете в света на приказките и разказите, толкова по-рано то ще свикне с четенето. То обича да слуша вашия глас, затова му говорете много, дори и да не му четете приказка, разкажете му нещо, каквото и да е.

Разходка из къщи

Бебетата много обичат да ги гушнете на ръце и да ги пренасяте из къщата. Така имат друга перспектива и разгледат с внимание всичко, могат да стигнат до всичко, до което иначе нямат достъп.

Изпейте му песен

Благотворното влияние на песните над мъничето е доказано в редица изследвания. Всички деца обичат да им се пее, ритъмът ги успокоява много.



Пуснете му музика

Пуснете лека и бавна музика на бебчето, докато го приготвяте за сън и после оставете музиката докато бебето заспи.