1 чаша е препоръчителната доза кафе на ден. Кофеинът преминава през плацентата и бебето получава същата порция от него, каквато и ти. Той влияе негативно на сърцето и нервната система и пречи на усвояването на желязото от организма.

2 сантиметра е бебето ти в осма гестеционна седмица. То тежи около грам и вече има език.

3-тият месец ще те отърве от гаденето и повръщането. Тогава се прави и първата ехография - ще имаш възможност да видиш лицето на детето си за първи път.

4-ти лунарен месец - това е моментът, в който можеш да спреш пиенето на фолиева киселина. Тя е необходима за нарастването на матката, изграждането на плацентата и за развитието на ембриона. Недостигът й може да доведе до увреждания на плода.



5-тата седмица е моментът, в който ще можеш да чуеш сърцето на бебето. Тогава започва да циркулира кръвта. През тази седмица се оформят и първите наченки на ръчички и крачета.

6-тият ден от зачеването може да те изненада с прокървяване. Това е така наречената имплантация, когато ембрионът се вгнездява в маточната стена. Възможно е дори да не знаеш, че си бременна, а това е един от първите симптоми на майчинството, което те очаква.

7 килограма - толкова трябва да качиш през бременността, ако си с наднормено тегло преди да забременееш. Ако пък си прекалено слаба, килограмите трябва да са между 13 и 18. Нормалното покачване на теглото през този деликатен период е 12-16 килограма.

8-мият месец е времето, в което тазът ти ще започне да се разтегля. Затова е нормално да чувстваш болки в областта. Тялото ти се подготвя за напускането на бебето през родовия канал, пише dete.bg.

9 часа - това е средната продължителност на нормалното раждане. За да стигнете до края, са ви нужни 150 контракции и 10 сантиметра разкритие.

10-тата седмица - това е моментът, в който приключва най-критичния период за бебето. То е напълно развито. Сега му остава само да расте.