Автор
Woman.bg

Как да се справим с най-честите неразположения през бременността?

През бременността жената се сблъсква с редица неразположения като по-голямата част от тях са пряко свързани с хормоналните промени, които са причина за физически неудобства от всякакъв тип.

Трудно ще направите така, че такива изобщо да няма, но пък можете да вземете мерки те да не се обострят като, ако забележите каквото и да е и ви се струва нередно, веднага трябва да се обърнете към вашия лекар.

Гадене и повръщане

Между 50 и 90% от бременните имат гадене, а между 25 и 55% е процентът на повръщащите. Тези неразположения най-често се проявяват през първия триместър, между 10-та и 15-та седмица на бременността и обикновено намаляват или изчезват след 20-та седмица. Това, което би могло да ви помогне е първо да внимавате как се храните – раздробете храненията си за деня, нека са повече за сметка на погълнатото количество храна, не забравяйте, че може да ви се гади от голямото количество погълната храна. Може да ви се гади от вида храна или начина, по който е приготвена – не яжте пържени, мазни и прекалено пикантни храни, яжте повече храни, богати на въглехидрати и се опитайте да намалите приема на течности по време на хранене. Джинджифилът (в чай, например) също би могъл да помогне за намаляване на гаденето.



Умора, безсилие и сънливост

Това също са нормални симптоми. Заради различни физиологични ефекти се повишава честотата на дишането и с увеличаването на размерите на матката, коремните органи се „повдигат” нагоре, което притиска диафрагмата и затова е нормално бременната да се чувства леко изморена и да й е по-трудно да прави физически усилия.
От своя страна сънливостта също се дължи на прогестерона, но подобно на замайването и физическата слабост, тя може да се дължи и на физиологичния спад на кръвното налягане през първия триместър на бременността.

Болки в кръста и гръбнака

Покачването на тегло и изобщо промяната във фигурата на жената правят така, че положението на тялото й да се промени, което предполага появата на болки в кръста и гръбнака. Добре е да правите упражнения, за да бъдат мускулите ви добре тренирани. Освен това трябва да се опитате да качите само онези, допустими през бременността килограми и да ходите на удобни обувки.

Омазняване на косата и петна по лицето

За косата идеалният вариант е да използвате шампоан против омазняване.
Освен това много често бременните проявяват и по-голяма чувствителност към слънцето и по лицето им се появяват тъмни кафяви петна, които се обострят от слънцето, но всъщност причината за тяхната поява са отново хормоните. Препоръчително е да ползвате депигментиращи продукти, както и слънцезащитен лосион с висок фактор.

Кървене на венците

Причината за него е силната чувствителност на капилярите, то е отново преходно явление, но си изисква и специални грижи. Вземете си подходяща четка за зъби с много мек косъм и специална медицинска паста за зъби, предназначена именно за този проблем. Ако се появи кървене на венците, е добре да се обърнете и към зъболекар, който ще ви даде напътствия.

Стрии

Двете неща, които трябва да предприемете евентуално, за да предотвратите появата на стрии, е да овлажнявате ежедневно кожата си с подходящи продукти и да не наддавате повече от допустимото на тегло. Еластичната кожа е по-предпазена от появата на стрии, а пък допустимото наддаване на тегло предполага по-малко разтягане на кожата и оттам по-малък риск от нацепване, пише deteto.info