Автор
Woman.bg

Отделянето на новороденото от майката го стресира силно

Отделянето на новородените от техните майки и настаняването им в отделни креватчета увеличава почти двойно нивата на стреса им, установиха южноафрикански учени, цитирани от в. "Дейли телеграф".

Честа практика в родилните отделения е бебенцата на няколко часа да бъдат отделяни от родилките, за да могат те да си починат след изнурителните напъни. Но тя се оказва абсолютно противопоказна за новородените, защото те се стресират и много по-трудно заспиват. До тези изводи стигна екип от учени от университета в Кейптаун, под ръководството на д-р Барак Морган.

Много често от родилките биват отделяни бебетата, родени много преди термина, за да бъдат настанени в инкубатори. Същото става и когато на майките им се наложи лечение веднага след раждането. Но тези практики се изживяват доста мъчително от страна на новородените, пишат от actualno.com

Според изследването на д-р Морган, проведено с опитни животни при лабораторни условия, отделените бебета изживяват 176 процента по-висок стрес и с 86 процента по-трудно заспиват от тези, които са били във физически контакт с майките си.

Южноафриканският екип продължава изследванията си, за да установи дали ранното отделяне на новородените има и по-дълготраен ефект върху здравето им и в по-късна фаза. Според д-р Морган много от усложненията, които се наблюдават при бебетата, гледани в инкубатор, се дължат на липсата на физически контакт с майките им.