Автор
Woman.bg

Синдромът на Мюнхаузен може да застраши живота на детето!

Ако случайно познавате някой, който постоянно се оплаква от здравословното си състояние и често ви занимава с пъстрите си перипетии около него, само и само да привлече вниманието ви към себе си, има твърде голяма вероятност този чудат субект да страда от т.нар. синдром на Мюнхаузен.

За първи път синдромът е описан от британеца Ричард Ашър, който го кръщава на прочутия лъжец барон Мюнхаузен – историческа личност и литературен герой, известен с невероятните си истории и небивалици, които разказвал навред.

Става въпрос за психично разтройство, при което човек представя себе си за... болен.

Как да разпознаем хората, страдащи от синдрома на Мюнхаузен

- Лицата с тази болест непрекъснато симулират оплаквания, самонараняват се и дори фалшифицират резултатите от проведени изследвания. По този начин целят да предизвикат симпатията и съчувствието на околните спрямо собствената им особа.

- Характерно за тях е болестна мания за постъпване в болници с хитрост и измама.

- Жертвите на това състояние притежават и изключителната способност и въображение да разказват до най-малките детайли подробности от изминалия им тежък опит с болестта. Оттук идва и името на синдрома – „Мюнхаузен“.

- Интересното обаче е, че болните се чувстват в безопасност, само когато за тях се полагат грижи в болнична обстановка. С цел удължаване престоя си в болницата, са способни на изумителна изобретателност.

- Тук е мястото да отбележим, че синдромът на Мюнхаузен няма нищо общо с хипохондрията. При второто заболяване болният тълкува погрешно нормалните физиологични функции на тялото си. Болните от хипохондрия се страхуват от болести и искат да се отърват от тях. Пациентите със синдром на Мюнхаузен искат да бъдат болни и обгрижвани.

- Тези хора са много добре запознати с медицинските наименования и дори с клиничните данни на голям брой заболявания. Те измислят своята история и започват да имитират клиничната картина на избраната болест – повръщане, коремни болки, слабост, гърчове, припадъци.

- Способни са да се самонараняват, да приемат токсични вещества, да се самоинфектират.

Синдромът на Мюнхаузен може да застраши живота на детето



Една от най-опасните разновидности на синдрома на Мюнхаузен спохожда родителите, обсебени от физическото здраве на своето дете. Засегнатите от това състояние си измислят и преувеличават наличието на определени симптоми и заболявания у детето си. С това те се стремят да предизвикат състрадание на околните към незавидната им семейна съдба.

Въпреки че синдромът се среща при бащите, той по-често се проявява при майките. Понякога желанието на родителя да вижда детето си непрекъснато под грижите на медицински персонал може да придобие патологичен характер. В такъв случай той е способен не само да фалшифицира медицински документи, но и умишлено и перманентно да уврежда детето чрез различни физически методи – отравяне, задушаване, подлагане на глад, инфектиране и др. Родителят дори е готов така да измами лекарите, само и само да подложи рожбата си на оперативна интервенция, от каквато в действителност детето няма нужда. И с това да застраши неговия живот.

Какви са причините, които могат да отключат синдрома на Мюнхаузен

Като цяло причините за това състояние не са напълно изяснени. Според учените то е резултат на комбинация от биологични и психични фактори, като често родителите са били обект на насилие или неглижиране в детството си. Стресът, семейните и брачните проблеми също могат да стоят в основата на отключването на синдрома.



Няма конкретна статистика за честотата на синдрома. В САЩ обаче се счита, че около 1 на 2500 деца са жертва на такива прояви.

Точната диагноза на синдрома се поставя много трудно...

Необходимо е да се изключат всички възможности за реално заболяване у детето, преди да се заключи, че увреждането е измислено или предизвикано умишлено от родителя.

Четете още: Бий ме, мразя те: Как един шамар може да провали живота на детето!