Автор
Woman.bg

Типовете баби, които ще побъркат всяко дете

Колкото и странно да ви звучи, има семейства, които бягат от бабите така, както дявол от тамян. И това не е без повод. Работата е там, че въпросните стари дами са такива чешити и фурии, че и родителите, и децата се виждат в чудо, когато се окажат в една компания с тях.

И така, по-долу ви предлагаме да хвърлите око на породите опасни баби, които са способни да побъркат всяко свое внуче:

Бабата орлица



Тя е толкова всеотдайна и бдяща над внучето си, че не го оставя да се отдалечи и на крачка разстояние от нея. “Не влизай в пясъчника, ще хванеш глисти“, „Не ходи там, ще се нараниш“, „Закопчай си якето, че ще настинеш“, „Не си слагай ръцете на пейката, ще хванеш микроби“, „Дай ми ръка, че ще паднеш, стръмно е“ са само малка част от серията досадни приказки, които въпросната баба ще избълва в рамките само на пет минути, докато внучето ѝ безуспешно се опитва да играе с приятелите си на площадката. Тази възрастна дама винаги е нащрек, а зоркото ѝ око следи детето както орлица над крехкото си орле. Ако подобна натура бъде оставена да властва с опеката си години над внучето си, съществува риск то да се превърне в плахо зайче, с бъдеще, обречено на несигурност и провал.

Бабата стръвница



Тя е властна, себелюбива и доста критична. Обича да прави забележки на внучето си и за най-неволното му провинение. „Майка ти не те е възпитала добре“, „Не ме занимавай с глупави въпроси“, „Пак си направил пакост“, „Ти си виновен“ са изразите, които редовно присъстват в речника на този тип баби. Всеки опит да ѝ противоречиш е обречен на неуспех. Тя винаги е права и безпогрешна. Никой не може да разклати основите на нейното убеждение, че младите родители са неопитни и почти нищо не знаят за отглеждането на едно дете. Тези достопочтени дами винаги намират кусури в отглеждането на малкото човече. През техните очи всяка стъпка на родителите е погрешна. „Стига с този биберон“, „Дете така не се къпе“, „Облякла си го много леко, ще замръзне“, „Не знаете как да го храните това дете, съвсем ще изпосталее“ са сред най-често употребяваните фрази, излизащи от устата на бабата стръвница.

Бабата блян

Това е бабата, за която всяко мъниче мечтае. Бабата, която изпълнява всички молби и капризи на детето. За да спечели завинаги сърцето на внучето си, тя е готова планини да обърне, за да го направи най-щастливия човек на света. Грешката ѝ е, че в старанието си да угажда на всяка негова прищевка, често прекрачва границите на допустимото, рискувайки здравето на детето и подкопавайки родителския авторитет. За да я радва нейният внук с усмивката си, тя го храни с всевъзможни лакомства преди обяда, разрешава му да прави всичко, каквото поиска и даже под сурдинка му намигва да не казва на мама и на тате.

Бабата манипулаторка

Думите „няма да те обичам повече“ от страна на бабата са най-ужасните за едно дете и могат да го травмират сериозно. Да бъдеш обичан е основна потребност на всеки човек. Детето трябва да знае, че обичта към него е безусловна; че както родителите му, така бабата и дядото го приемат напълно. В противен случай то остава с впечатлението, че любовта не се дава просто така, а трябва да се заслужи. Пораствайки, ще продължава да се опитва да заслужи любовта на околните, да им угоди, да бъде добро с всички. Това ще повлияе на бъдещия му избор на партньор и на взаимоотношенията с него, както и с колегите и приятелите му. Ще се старае да угажда на всички, а тези, които надушат мекия му темперамент, ще се възползват от това.

Бабата непукистка

В някои семейства има баби, на които изобщо не им дреме за внучетата. Оставени на техните грижи, родителите рискуват детето им да се почувства отхвърлено, нежелано и лишено от обич. Бабите от този тип изпълняват задълженията си чисто механично, смятайки, че са се справили с основната си задача – да стоят близо до детето и да го нахранят, когато е нужно, докато родителите му са на работа. Но нищо повече. Такива баби остават възпитанието на внучетата си на самотек. Игнорират проблемите му, които то неуспешно се опитва да сподели с тях и често му се дразнят. В резултат детето се чувства „лошо“, „глупаво“ и "виновно", когато е в компанията на тези стари „дръпнати“ дами.

Бабата, за която другите са за пример



Желаейки да мотивира вашето чедо за големи успехи и достижения, тя непременно ще му открие ориентир - например митичния внук на приятелката си. Виждаш ли, той четял стихове още от годинка, а ти в пети клас не можеш едно стихотворение да научиш. Какво очаква синът ви в компанията на такава баба? Завист и ненавист към момчето, което той никога не е виждал. И срам, че той се е паднал неин внук, вместо онзи малък супермен.

Мрънкащата баба



Тя никога не е доволна от нищо и от никого. Любимото ѝ занимание е да се оплаква от живота, да обвинява за всичките си беди правителството, мъжа си, децата си и, разбира се, внука си. Нито една разходка с нея няма да премине мълчаливо и спокойно. Мрънкащата баба с подробности ще опише на детето как е отгледала баща му, а той, неблагодарникът, отсъствал от училище и носел само двойки. И как тя гладувала, за да може синът ѝ да е винаги нахранен, спретнат и добре облечен...

Четете още: „За“ и „против“ шамареното възпитание