Днес започна Световната седмица на кърменето, която ще продължи до 7 август. Глобалният алианс за защита на детското здраве и хранене у нас, цитиран от Дарик радио, обаче алармира, че на 92% от новородените у нас се дават изкуствени храни още в родилния дом.

Експерти от алианса са провели изследване сред 540 майки-кърмачки, за да стигнат до тревожния извод. Те са установили още, че в повече родилни отделения у нас на майките се дават доста грешни съвети по отношение на кърменето.

Президентът на организацията, д-р Румяна Модева, обясни, че поставянето на силиконови импланти не пречи на естественото хранене на бебетата. Тя разкритикува факта, че доста жени използват това като предтекст да не кърмят.

Майките, които по някаква причина нямат кърма, могат да се обърнат и към столичната банка за майчино мляко, където литър от него може да се купи за 1,80 лева.

Всички донори там се подлагат на редица изследвания, преди да дарят кърмата, така че да не се създава опасност от възникване на проблеми със здравето на новородените.

Смята се, че естественото хранене е най-добрият начин за изграждане и поддържане на връзка между майката и детето. Иследвания показват, че бебетата, които са хранени с майчино мляко, са с по-устойчива имунна система и са по-здрави и в по-късна възраст.