Автор
Woman.bg

Защо една майка избра бебето й да бъде от третия пол?

Терминът gender в Истанбулската конвенция предизвика разпалени дебати и разбуни духовете у нас, но сякаш по света идеята за третия пол е доста по-добре приета от обществото.

В Британска Колумбия дори вече официално бе регистрирано бебе с джендър неутрална идентичност. То е на осем месеца, с мъжки полови органи, но в акта за раждане в графата "пол" е написана латинската буква U, което означава "неопределен" (undetermined) или Неустановен (unassigned).

По думи на майката на детето - трансджендърката Кери Доти, това било направено с цел в бъдеще детето само да има възможност да определи пола си.

Самата Доти е член на организацията Gender-Free ID Coalition, която защитава в канадските съдилища правата на децата за "неопределен пол" в документите при раждане.



Това е първият случай на бебе, официално "вписано" в регистрите с трети пол. Но не е единственият път, когато двойка решава да отглежда дете като джендър неутрално.

На 13 декември 2017 г. американец стана първият трансджендър , който е родил дете.


Трансджендърът е роден като жена Кейси Съливан. Когато е на 19 и все още е жена, той се омъжва и ражда дете, надявайки се, че това ще му помогне да възприеме женската си идентичност.

Това обаче не се случва и само три месеца след раждането Кейси се определя като трансджендър и неговият мъж го изоставя.

За да постигне образ, който го удовлетворява, той започва да приема мъжки хормони и премахва гърдите си. Но заради раждането на второто си дете от своя партньор Стивън, на Кейси му се налага за известно време да преустанови хормоналната терапия, съобщава The Mirror.

Двойката категорично отказва бебето им да бъде записано с определен пол, тъй като искат то да расте с неутрална полова идентичност и когато порасне, да се определи само.

"Не харесвам, когато определят какъв да бъде полът на бебето ми. То ще порасне и ще реши. А въпросът какви са му гениталиите, ми се струва ужасен", отбелязва родителят.

***

Третият пол е термин, използван за хора, които не се идентифицират нито като мъж, нито като жена. Към него се отнасят и личности, които се причисляват към пол, различен от масово приетата концепция.