Джил Байдън в тоалет на любимия си дизайнер на среща с папата

Когато си първа дама на Съединените американски щати е добре да си си осигурила няколко тоалета и дизайнери, на които винаги да разчиташ при специални поводи. Мишел Обама например залагаше на цветни блузи и дълги рокли с къси ръкави, с които успяваше да влее в официалните си визии приятна доза свежест и настроение.

За подобни поводи пък Джил Байдън се обръща винаги към своя доверен любимец - американския дизайнер Адам Липес, в чиито тоалети тя е влюбена. Кариерата на Липес започва през 1995 г. в Ралф Лорен, след което продължава при Оскар де ла Рента. Там той стига до глобален креативен директор и работи до 2003 г., а година по-късно сновава своя компания.

Отношението, което Джил има към творенията на Липес, бе забелязано и по време на срещата ѝ с папата на 29 октомври във Ватикана.

За случая д-р Байдън бе заложила на скромен официален тоалет с класически и модерни детайли. Визията ѝ включваше текстуриран блейзър с животински щампи и пола в същия десен, облечена върху мрежести чорапогащи. Първата дама бе допълнила визията си с черен дантелен воал от Gigi Burris, спазвайки по този начин традиционното изискване за покриване на главата при среаща с папата.

Известен още като мантила, той е носен и от други първи дами в присъствието на папата – от Мелания Тръмп до Джаки Кенеди, Барбара Буш и др. Визията беше завършена от тъмносини токчета от Marion Parke.

Семейство Байдън поднесе и специален подарък на папата. По време на срещата си във Ватикана, която продължи цели 90 минути и включваше обсъждане на забраната на абортите, Франциск получи военна монета, която преди това е принадлежала на покойния Бо Байдън, който умира през 2015 г.

Папата получи от президентската двойка и историческо богослужебно облекло, поставено в дървена рамка от дърво от Белия дом и исторически мрамор. Дрехата се използва от духовенството за обслужване на Евхаристията и е ръчно тъкано. Датира от 1930 г. и идва от архивната колекция на католическата църква „Света Троица“.

Църквата, според говорител на Белия дом, е потопена в американската история и е изиграла значителна роля в застъпничеството за премахване на робството, десегрегацията и извоюването на гражданските права от създаването си през 1787 г.

Четете още: Том Брейди разказа какво е да бъдеш с жена като Жизел Бюндхен