Автор
Woman.bg

"Идеи за носене" търси идентичността в българската мода

Книгата "ИДЕИ ЗА НОСЕНЕ" / "IDEAS TO WEAR" проследява процеса на търсене на собствена идентичност в българския моден дизайн чрез трите концептуални изложбени проекта на ИВАН АСЕН 22: „XXSОФИЯ”, „1,5 км...” и „STATIONS“. Дрехата е разгледана като своеобразна връзка на индивидуалната личност с обкръжаващата я среда („XXSОФИЯ”), визуален коментар на понятието „разстояние”, неговата продължителност, протяжност или мимолетност („1,5 км...”) или интерпретация на глобалната тенденция мултилокализъм чрез проучване на нашата създадена чрез опит и преживявания на различни точки по света идентичност („STATIONS“).

От 2015 г., „ИВАН АСЕН 22” работи със селектиран кръг дизайнери по артистични концептуални проекти, доближаващи съвременния моден дизайн до контекста на съвременните изкуства. Моделите-скулптури са разработени по кураторска концепция и тема, засягаща вaжни обществени течения и са представени в музейни пространства под формата на тематични пространствени инсталации, допълнени от моден филм. Съставител на книгата е Нели Митева, създател, артистичен директор на „Иван Асен 22“– концептуална дизайнерска платформа и куратор на концептуалните модни проекти. Нели завършва моден дизайн в Германия. Изявява се като дизайнер на собствени и съвместни колекции, автор на костюми за пърформанси, театрални и танцови представления. Също така преподава и пише за мода. Последното й значимо отличие е наградата “INSPIRATIONAL-VISIONARY AWARD” за постиженията й в развитието на югоизточноевропейската дизайнерска сцена от Центъра за творческа икономика на Югоизточна Европа в Любляна, Словения.


Оформлението на книгата е на Албена Лимони, завършила илюстрация в Националната Художествена Академия в София, след което специализира в Гент, Белгия. Албена е един от най-активните илюстратори и дизайнери и дизайн на печатни материали у нас, с интерес и в областта на типографията. Създател е на корици за книгите на редица издателства, а през 2019 илюстрациите й за книгата „Митически песни. Българско народно творчество“ на издателство „Ерове“ участват в Биеналето на илюстрацията в Братислава. През 2019, съвместно с графичния дизайнер и калиграф Костадин Кокаланов, създава собствено дизайн студио „Франк“, работещо в сферата книжното изкуство, илюстрацията и създаването на графична идентичност.

Издател на българската и английската версия на "ИДЕИ ЗА НОСЕНЕ" е ИК "ЖАНЕТ-45". Книгата ще се разпространява чрез мрежата от книжарници на издателството, неговата онлайн платформа, както и чрез шоурума на ИВАН АСЕН 22 и други подбрани специализирани места в страната и чужбина. Създаването на книгата е осъществено със съдействието на Gaudenz B.Ruf Award, а отпечатването се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд "Култура" по програмата "Едногодишна подкрепа на частни професионални организации в областта на изкуствата".



Четете още: Gucci - историята на една истинска италианска афера