Автор
Люблена Папазова

Защо Ирмена Чичикова се снима с носия на небостъргач в Токио?

Какво е общото между традиционната българска носия и вековното кимоно и как изглежда една българка в сукман и риза от Кюстендилско на фона на небосгъргачите в Токио? Отговор на тези въпроси дава изложба на дизайнерите от платформа ИВАН АСЕН 22 в столичната галерия „DOZA“ с куратори Нели Митева и Мира Драганова, която може да видите до края на седмицата. Актрисата Ирмена Чичикова е вдъхновител на проекта.

„Нищо не е вечно. Нищо не приключва. Нищо не е перфектно”-тези твърдения на японската философия, дългите години четене на японска литература и поезия и впечатления на подсъзнателно ниво довеждат Ирмена до неизменното желание да се впусне в проект, вдъхновен от Япония.

Да усети една култура, която възхвалява мъдростта в естествената простота на живота, за която красотата е в несъвършенството, в дефекта, в патината, която времето наслагва върху обектите и тялото на човека. Ирмена вярва във възможността за преплитане на двете култури - през тъканите, през материята на дрехите и смело позира в Токио пред фотографа Бенджамин Хънг от Япония, облечена в кюстендилска носия. Местните не скриват интереса си към българските шевици и престилката и докато текат снимките, идват да ги пипнат.

На същите места, където е позирала с нашенската носия, Чичикова облича и традиционно кимоно, въпреки че това не се оказва толкова лесно. Слагането на дрехата отнема 45 минути, като най-трудно се оказва завързването на дългия колан „оби”, който минава няколко пъти през дрехата и тялото, така че японското облекло да добие съвършена форма.

Модел на Александър Гергинов

След фотосесията в Токио, българските дизайнери купуват два куфара в платове и заедно със свои колеги от България и Япония създават дрехи, вдъхновени от българската и японската традиционна и съвременна култура. Ирмена Чичикова облича всяка една от тях, а фотографът Златимир Араклиев запечатва по неповторим начин симбиозата между актрисата и облеклото.

Модел на Нели Митева

Тези снимки, заедно с онези от Токио, са събрани в изложбата в галерия „DOZA“ на ул. Цар Самуил 52 като част от модния проект „+7 HOURS“ на дизайнерската платформа ИВАН АСЕН 22. Участници са българските модни дизайнери Aлександър Гергинов, Георги Флоров, Диляна Иванова, Нели Митева, Полина Сотирова, Симеон Атанасов, Станислава Димитрова, Цветалина Атанасова, Яна Дворецка и японските студенти по моден дизайн от BUNKA Fashion College Tokyo: Yucheng Zhou, Mai Sudo, Miki Ogu и Ryuga Kawabe.

Четете още: Жан-Пол Готие се сбогува с публиката с...ковчег! Вижте последното шоу на легендарния дизайнер