Автор
Антония Дамянова

10 невероятни практики в японските училища, които превръщат децата в гении

В Япония училището е най-важната стъпка в живота на човек. Ето защо има 210 учебни дни в годината, за разлика от САЩ, където са 180, и в Русия, където са 198. Японската образователна система не е уникална, тя има много прилики с други страни. Но се отличава с някои необичайни практики, които се открояват от общия фон.

Учениците спят в клас

За разлика от други страни, където подобна „активност“ в класната стая се възприема като проява на неуважение или мързел, в Япония спането по време на час може да бъде често срещано явление. Това е така, защото училищата имат наистина натоварени графици, поради което сънят в Япония става част от обучението.

Първо възпитанието, а после – знанията

Японски ученици не полагат изпити до 4-ти клас (когато навършат 10 години), правят само кратки самостоятелни работи. Смята се, че през първите три години на обучение, академичните знания не са най-важното нещо. Децата се учат на великодушие, на способност за съпричастност, на самоконтрол и уважение към другите, към природата и животните. Учат се да бъдат щедри, емпатични и състрадателни.

Децата почистват училището, в което учат

В много страни се наемат чистачи и портиери, за да поддържат реда в училищата. Но не и в Япония. Учениците в страната на изгряващото слънце са отговорни за поддържането на класните стаи, кафенетата и дори тоалетните.

Японската образователна система вярва, че съвместното почистване учи на работа в екип. Докато бършат бюрата, метат и почистват подовете, учениците се научават да уважават собствената си работа и тази на другите.

Учениците се хранят в час с учителя си

В други страни е трудно да се види учител да се храни с учениците си. Но в Япония това е норма, такива дейности се считат за полезни, защото формират положителна връзка между ученик и учител. По време на обяд обикновено се водят полезни разговори, които много приличат на тези между членовете на семейството. Освен това японската образователна система гарантира, че учениците се хранят здравословно и балансирано. В началните и средни класове обядът се приготвя по стандартно меню, разработено от медицински работници и квалифицирани готвачи.

Японските ученици посещават допълнителни часове

В Япония допълнителните уроци след основните класове са много популярни. Там учениците могат да научат нещо ново в допълнение към това, което им се преподава по време на на редовните уроци. Часовете се провеждат вечер и повечето ученици посещават тези часове, за да могат да продължат в добра гимназия.

За разлика от много ученици по света, японците учат дори през уикендите и празниците. Това им помага да свикнат предварително с бъдещия си натоварен работен график, пословичен за японските служители.

Учениците изучават японска поезия и калиграфия

Японската калиграфия, така наречената Sedo, е форма на изкуство - при нея знаците "канджи", които съставляват японската писмена система, трябва да се изписват с изключителна точност, прецизност и красота. Хайку, от друга страна, е форма на поезия, която използва прости фрази, за да предаде дълбока емоция. Смята се, че има интелектуален, терапевтичен и естетически ефект.

И двете дейности учат децата да уважават вековните традиции и да ценят японската култура.

Учениците са длъжни да носят униформи

Почти всяко основно и средно училище в Япония има такава политика. Целна ѝ е да премахне бариерите и да насърчи чувството за общност и сплотеност сред учениците. Дрескодът позволява на учениците да се съсредоточат върху ученето и личностното израстване, а също така насърчава децата да търсят себеизразяване чрез други методи, а не да разчитат преди всичко на дрехите. На учениците е забранено да използват цветни контактни лещи, да си боядисват косите и дори да имат повече от една обеца на ушите. Ученичките не могат да имат маникюр и да си лакират ноктите, както и да скубят и оформят веждите си.

Уважителни поздрави

Японците са известни по цял свят с културата и възпитанието си, които са изградени на основата на уважението към другите. В училище учениците са задължени да посрещат учителя с поклон, а след края на часа да го изпратят отново с поклон.

Задължителни уроци по плуване

Япония е островна държава, но едва ли само за това в училищата се изучава плуване. Почти всички японски училища разполагат със собствени плувни басейни, а учениците трябва задължително да могат да плуват на къси разстояния.

Лятната ваканция

Лятната ваканция на японските ученици трае само 5 седмици. Учебната година в Япония започва през април. Има няколко седмици лятна ваканция и две седмици ваканция за Нова година. Учебната година завършва през март и следват две седмици ваканция преди началото на новата учебна година. Учениците задължително имат домашна работа по време на своите летни и зимни почивки.

Четете още: Децата във Финландия учат най-малко, а са най-умни. Защо?