Автор
Теодор Муховски

10 признака у дома, които издават, че сте лоша домакиня

Понякога начинът, по който управлявате дома си, може да каже много за вашия характер.

Всеки обича да живее в добре поддържана къща или апартамент. Но не винаги разполагате с такава енергия и време за почистването ѝ.
Има дребни неща, които могат да издадат лошата домакиня - точно 10 на брой, ето кои са те:

Стари гъби



Гъбата за съдове е една от най-полезните, но и най-мръсните от всички кухненски принадлежности. В идеалния случай тя трябва да се сменя на всеки 1-2 седмици. Причината е много проста: тя е развъдник на бактерии. Освен това абсорбира всички миризми от готвенето и ако не я почиствате с препарат за миене на съдове, ще пренася лоша миризма върху чиниите, чашите и ръцете ви.

Напукани или частично счупени съдове за готвене



Казват, че е лош късмет да държите у дома напукани или частично счупени или наранени съдове. И все пак, ако оставим настрана суеверието, това е просто знак за невнимателна домакиня. Пиенето или яденето от такива съдове може да бъде опасно.
Дори и да не вярвате на фън шуй и знаменията не е редно да държите такива съдове в шкафа си.

Неприятна миризма



Експертите препоръчват да проветрявате жилищното си пространство на всеки час. Това не само го снабдява с кислород (което е от съществено значение за вашето здраве), но и премахва всички нежелани миризми.
Можете да добавите освежители за въздух, дезодоранти за помещения или дифузери. Тези джаджи могат да направят дома ви уютен на всички нива, включително и за обонянието ви.

Косми от домашни любимци по мебелите



Възможно е да обичате толкова много собствения си домашен любимец, че дори да не забелязвате космите му пръснати навсякъде. Но те ще привличат погледите на гостите ви, особено ако подът ви е тъмен, тъй като късчетата животинска козина са склонни да се издигат във въздуха, когато някой минава покрай тях. Затова трябва всекидневно да почиствате апартамента си с прахосмукачка и да избърсвате мебелите с влажна кърпа.

Изсъхнали цветя



Изсъхналите листа на стайните растения или изсъхналите букети, които ви е жал да изхвърлите, изглеждат наистина грозно. Освен това се смята, че те привличат лош късмет. Най-добре е да ги изхвърлите, колкото се може по-скоро.
Не забравяйте да поливате зелените растения и да не оставяте букетите си да отлежават за хербарий.

Боклуци



Опаковки от бонбони, тапи от бутилки, клечки за уши - всички малки боклуци, които не виждате, веднага привличат погледа на гостите ви. Най-добре е да ги почистите веднага, за да не се налага да се срамувате от оставеното на нощното шкафче парче хартия или стар вестник.

Мръсни кърпи и парцали



Историята на кърпите и парцалите за чинии е подобна на тази на гъбите. Парцалите бързо абсорбират миризмата от кухнята и храната, която приготвяте. Кърпите трябва да се сменят на всеки 1-2 дни, а парцалите е препоръчително да се перат и сушат, за да се намали разпространението на бактерии.

Огледала с петна



Нещо толкова незаменимо като огледалото се нуждае от постоянна грижа. Трябва да почиствате редовно всички петна по него. За да стане като ново, най-добре е да използвате специални продукти и кърпи без власинки, например от микрофибър.

Прах по повърхностите



Прахът може да предизвика алергии или проблеми с дишането. Затова е важно да му обръщате специално внимание. Старайте се да бършете мебелите с влажна кърпа поне веднъж на всеки 1-2 дни.

Съхранение на буркани и шишенца



Съвременната жена се нуждае от много продукти за грижа, но всичките буркани и шишенца трябва да не привличат погледите и да не предизвикват у гостите ви усещането, че гледа витрина - по-добре е да ги приберете в гардероба. Така банята или тоалетката ви ще изглеждат по-подредени, а жилището ще е по-привлекателно за всички.



Четете още: 5 лесни трика, с които банята ще ухае омайващо