Автор
Теодор Муховски

5 лесни трика, с които банята ще ухае омайващо

За никого не е тайна, че банята е едно от помещенията, в които има най-много посетители. С толкова много чести влизания и излизания в нея тя се замърсява и започва да мирише по-бързо от останалите части на дома ни. С няколко лесни и евтини трика ще научите как да я накарате да ухае добре, без да се налага да правите дълбоко почистване всяка седмица.

Добавете приятен аромат към ролката с тоалетна хартия

Един от най-лесните начини да накарате банята си да ухае приятно е като добавите няколко капки етерично масло към ролката на тоалетната хартия. За да направите това, просто вземете любимото си етерично масло и поставете капкомера от вътрешната страна на ролката. Изстискайте няколко капки върху картонената сърцевина, като въртите ролката тоалетна хартия, за да се разпредели равномерно. Замислете, че всеки път, когато вие или някой гост използвате тоалетната хартия, тя трябва да отделя приятен аромат!

Едно предупреждение: Бъдете много внимателни къде поставяте етеричното масло. Може да предизвика дразнене при контакт с кожата ви, особено ако е неразредено.



Освежете четката си за тоалетна

Може да не го осъзнавате, но четката за тоалетна често е причина за много неприятни миризми в тоалетната! Решението е след всяко търкане на тоалетната чиния да изсипете (или да напръскате) с почистващ препарат с добър аромат върху четката за тоалетна. (От време на време дори я пръскате с малко белина.) Това ще помогне да дезинфекцирате четката и да предотвратите появата на силни неприятни миризми.

Спрей за тоалетна

Спрейовете свеждат до минимум лошите миризми. Трикът за използването им е да напръскате водата в тоалетната, преди да отидете. Това създава покритие на повърхността на водата, което ще улови всички миризми.



Напръскайте завесата за душ след всяко използване

Друга често срещана причина, поради която банята и тоалетната ви започват да миришат на мухъл, се крие в завесата за душ. Мухълът не само изглежда отблъскващо, но може да предизвика алергии и астма. За да предотвратите появата му на първо място, напръскайте завесата около ваната със специален спрей след като си вземете душ. Не е необходимо да изплаквате този спрей, той ще поддържа приятното ухание.

Сменяйте често кърпите и изтривалките за баня

Използвате кърпите за баня само за подсушаване на ръцете си, така че е необходимо да ги сменяте често. Кърпите и постелките за баня се замърсяват бързо, а освен това задържат лоши миризми в дебелия си плат и материал.

За да предотвратите задържането на неприятни миризми в кърпите си, сменяйте ги поне веднъж седмично със нови и свежи. Това ще запази ръцете ви чисти всеки път, когато ги подсушавате.



Два мита за чиста баня

Има митове за това как да накарате банята ви да мирише добре, които се разпространяват в социалните мрежи, но трябва да ги развенчаем. Един от тях включва изсипване на омекотител за тъкани в тоалетната, който уж освобождава свежа миризма, когато се отпуши. Не го правете! Макар че може да мирише приятно, не си заслужава да нанасяте щети на водопроводната си инсталация. Никой не иска да се занимава със запушена тръба или повредена септична система.

Още един съвет: Ако имате чувствителна кожа, не пръскайте кърпите си за ръце с ароматизиран спрей. Кърпата ще задържи миризмата и ще я задържи във въздуха дълго време. Тези ароматизирани частици обаче могат да раздразнят кожата ви, когато подсушавате ръцете си.

Като отделите само малко повече време, за да добавите тези промени към рутината си, банята ви ще бъде винаги чиста и свежа и гостите ви ще бъдат възхитени от поддръжката ѝ.

Четете още: 5 трика, с които ще спасите мобилния телефон, ако го намокрите