Автор
Ива Петрова

Бащата на щастието: 5 правила за хубав живот на Карл Юнг

В нашия луд, препускащ свят понякога е трудно да намериш време да поспреш и да си поемеш въздух дори за минута. Струва ни се, че колкото по-голям достъп имаме до различни неща, толкова по-малко разбираме какво може да ни донесе истинско щастие.

Карл Юнг
е известен психолог, който се прочува в целия свят като създател на теории за личността, идентичността, а също и като един от основателите на аналитичната психология. Работата му все още представлява интерес за много съвременни психолози. Mного от неговите теории и предложения за това как да се подобри живота на индивида не са загубили своята актуалност.



Търсенето на пътя към щастието е вечно - това продължава още от първото хилядолетие на нашата ера и дори точно сега, докато четете тази статия, много известни психолози изпотяват челата си, опитвайки се да намерят отговори на най-трудните въпроси в живота.

Една от основните пречки пред щастието е, че за различните хора щастието също може да бъде много различно. Популярната култура многократно се е опитвала да ни убеди, че най-бързият начин да станеш щастлив е с пари и много скъпи вещи, но все повече психолози и духовни наставници по света вярват, че щастието трябва преди всичко да търсиш дълбоко в душата си.

Юнг е един от първите психолози, възприели този подход за намиране на щастие. По-долу ще се запознаете с 5-те начина, чрез които Карл Юнг е вярвал, че можете да направите живота си много по-щастлив.

View post on Instagram
 

1. Грижете се за физическото и психическото си здраве

Може би никой няма да спори с факта, че ако се грижите за тялото си, спортувате редовно, ядете правилно и спите достатъчно, а също така не забравяте и за дейностите, които са от полза за вашето психическо здраве, всичко това ще ви направи по-щастливи.

Понякога само редовните упражнения са достатъчни, за да се почувствате по-добре. По време на тренировка тялото ни произвежда "веществата на щастието" - ендорфини. И те ни правят толкова щастливи, колкото след качествен шоколад. Така че вместо да се наяждате с шоколад (път, който неизбежно води до наддаване на тегло и чувство за вина), прекарвайте повече време на открито. Повярвайте, тялото и мозъкът ви ще ви благодарят за това.

2. Работете върху личните си отношения

Хората се нуждаят от любов и внимание - и за щастие ние сме в състояние да задоволим тази нужда чрез различни взаимоотношения: приятелски, семейни, любовни, работни и дори съседски. Всеки, когото срещнем по пътя, има потенциала да ни направи щастливи. Разбира се, че не можем да обичаме или дори да изпитваме привързаност към всички и не е факт, че ще имаме поне неутрални отношения с всички тези хора. Но тези, които са обичани, които знаят как да обичат себе си и които разбират, че е невъзможно да забравим за тези, които ни заобикалят, всъщност са много по-щастливи от тези, които не го правят.

Това е съвсем логично. Колко щастливи необвързани познавате? Разбира се, такива хора също се срещат, но за това трябва да сте човек с много специален тип характер. За повечето от нас остава валидно, че като споделяме живота си с други хора, ставаме по-щастливи. Освен това, помагайки на други хора, както в малки, така и в големи неща: съпрузи, деца, приятели, роднини, ние също ставаме по-щастливи.

Когато започнем да мислим по-малко за собствения си „списък с желания“ и повече за това как да направим хората около нас по-щастливи, това неизбежно ни прави по-щастливи. Опитайте, уверяваме ви, няма да съжалявате.



3. Опитайте се да виждате красотата във всичко наоколо

Вчера тя слага супата на котлона и се сеща за нея след няколко часа. За щастие съпругът забелязва, че е потънала в себе си и в работата си и успява да свали супата преди да е завряла и да развали и тенджерата, и котлона. Това е само един, но характерен пример колко натоварен е животът ни сега.

Ако искаме да станем по-щастливи, трябва малко да намалим темпото и да видим какво се случва около нас. Отбийте се за обяд в някое приятно кафене, помиришете цветята, направете си пикник край реката, посетете приятели, опитайте се да видите красотата, която прониква във всеки милиметър от нашето същество. Това наистина ни липсва и трябва да го правим много по-често, защото сме хора, а не роботи.

Парите, които трябва да се печелят, срещите, които трябва да се провеждат и проектите, които трябва да бъдат завършени, винаги са били, са и винаги ще бъдат. Затова отделете малко време, за да си починете от тях и го прекарайте, поглъщайки красотата на света около вас – това не само ще ви направи по-щастливи, но и ще намали нивото на стреса ви.

4. Опитайте се да се наслаждавате на работата и на живота си като цяло

Отношението към работата много зависи от това кого питате. Има огромна разлика между тези, които живеят, за да работят и тези, които работят, за да живеят. Много проучвания сред служители на различни компании потвърждават, че животът им става много по-щастлив, когато се наслаждават на това, което правят и не е необходимо да поставят ясна граница между личния и професионалния живот.

Когато чувстваме, че сме се заели с правилното нещо, нашата производителност се покачва рязко, а с нея и нашето щастие. Да, хилядолетната човешка история доказва, че е напълно възможно да се занимаваш с нелюбим бизнес, стига да носи доходи. Но тези, които се наслаждават на работния процес и на резултата от него, накрая живеят по-щастливо.



5. Намерете нещо, в което да вярвате

Разбира се, за да живееш дълъг и щастлив живот, изобщо не е необходимо да си религиозен, но много хора (включително Юнг) са убедени, че когато човек има вяра в нещо по-голямо от себе си, му е много по-лесно да устои нагоре по пътя, който води към щастието. Идеята, че краят на нашето житейско пътуване не е краят, а само ново начало, се е превърнала в утеха за милиони и милиарди хора и често може да ни даде сили да оцелеем дори и в най-тъмните периоди в живота си. Ако не успявате да уловите неуловимата синя птица на щастието, опитайте се да насочите цялата си енергия и внимание към един от онези аспекти от живота си, които определено можете да подобрите.

Понякога самото желание да подобрим себе си и житейската си ситуация може да ни донесе доста осезаемо удовлетворение и щастие. Ще успеете!

Четете още: Ах, това кафе: 3 златни правила как да го пием и да бъдем здрави