Автор
Антония Дамянова

Ах, това кафе: 3 златни правила как да го пием и да бъдем здрави

Има много мнения относно ползите от кафето. Отношението на лекарите към тази напитка се е променило с натрупването на знания за нейното въздействие върху тялото.

Например, дълго време се смяташе, че кофеинът има пагубен ефект върху сърцето, но сега кардиолозите реабилитираха напитката и препоръчват дори на пациенти със сърдечно-съдови заболявания да я консумират, като спазват мярката, разбира се. Зухра Павлов – ендокринолог от клиниката на Московския държавен университет, анализира основните навици при пиенето на кафе и посочва трите най-важни правила как да го пием в полза на здравето.



"Наскоро беше публикувано ново проучване, според което хората, чийто кофеин циркулира в кръвта по-дълго време, не са склонни към диабет и наднормено тегло. Разбира се, някои веднага решиха, че сега трябва да пият повече кафе, за да са слаби. Но това не е така“, пише д-р Павлова в канала си в Telegram.

Висококачественото кафе е здравословна напитка. В малки количества се препоръчва дори за сърдечно болни, а учените твърдят, че поради високото съдържание на антиоксиданти, кафето е и незаменим помощник в грижите за здравето и младостта, отбелязва лекарят. Важно е обаче консумацията му да е правилна. Ето три съвета, които ендокринологът дава:

1. Не пийте кафе по време на хранене

Кофеинът и танинът, съдържащи се в кафето, влизайки в комбинация с голям брой хранителни вещества, възпрепятстват тяхното пълноценно усвояване от организма. На първо място, това се отнася за желязото, калция и магнезия. "Всъщност кафето обеднява вашата диета. Ако обичате да пиете кафе, не го правете по-рано от час след хранене", съветва Павлова.

2. Оптималното количество е не повече от 1-2 чаши на ден

"Кафето със сигурност е пристрастяващо. И дори не директно към кофеина, а към усещането за жизненост, което то дава. Но колкото повече се уморяваме, толкова повече искаме кафе. А излишъкът от кофеин вече води до повишена нервност, тревожност и лош сън “, отбелязва експертът. Освен това прекомерната консумация на кафе намалява количеството калций в кръвта. Това стимулира синтеза на паратироиден хормон (произвеждан от паращитовидните жлези), което може да доведе до уголемяване на паращитовидните жлези и намаляване на костната плътност. Тоест, ако пиете много кафе, имате повишен риск от хормонални нарушения и остеопороза.

3. Черното е най-добро, а не със захар и мляко

"Ако обичате кафе, което не е чисто, но добавяте към него захар или сироп, или го пиете с бонбон, тогава всичко това значително увеличава съдържанието на калории. Това означава, че рискът от инсулинова резистентност нараства, а оттам - и развитието на диабет в бъдеще“, предупреждава Зухра Павлова. "При кафето, както и при всеки друг продукт, основното е умереността и правилният прием. И тогава от него ще има само полза!", заключава ендокринологът.

Четете още: Учени установиха кои хора никога не трябва да пият кафе. В списъка ли сте?